Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Neljä kuningatarta ja 200 000 alamaista viettää kesän Tampere-talon katolla

26.04.2019

Tampere-talon katolla pitää tällä hetkellä majaa neljä pesällistä mehiläisiä. Viime kesän talon katolla hunajaa tuottaneet kuningatarmehiläiset Tamtar ja Peretar ja niiden 20 000 työläistä ovat nyt saaneet seurakseen kaksi uutta kuningatarta alamaisineen. Neljä pesää kasvaa kesän aikana yhteensä noin 200 000 mehiläisen vahvuiseksi pölyttäjäjoukoksi. Niistä voidaan odottaa elokuussa jopa 200 kilon hunajasaalista. Mehiläistenhoidossa Tampere-taloa auttavat tänä kesänä Tampereen steinerkoulun oppilaat. 

Mehiläiset ovat kotoisin mehiläistarhaaja Teemu Aittamaan Jokioisilla sijaitsevalta Korpikuusikon Hunaja -tilalta. Viime kesänä kaksi mehiläispesää tuotti 100 kiloa hunajaa. Tämä on lähes tuplasti enemmän kuin mitä kahdesta pesästä voi yleensä odottaa. Pitkä ja helteinen viime kesä oli erittäin suotuisa hunajan tuotannolle.

Tamtar ja Peretar alamaisineen ovat talvehtineet kulttuuri- ja kongressikeskuksen katolla talven yli ja voivat hyvin kuivan ja lumisen talven asioista.

– Viime kesänä mehiläiset keräsivät mettä Tampere-talon vieressä olevalta Kalevankankaan alueelta ja siellä sijaitsevista lehmuksista, jotka hyötyivät kuumuudesta. Viileämpänä ja sateisempana kesänä hunajaa saadaan apilasta, omenasta, voikukasta, pajusta ja vadelmasta. Mehiläisillä on tärkeä merkitys kasvien pölyttäjinä ympäristössämme. Yksi pesä tuottaa yleensä noin 30 kiloa hunajaa, mehiläistarhaaja Teemu Aittamaa kertoo.

Mehiläispesät on sijoitettu katolle kahteen eri paikkaan etelänsuuntaiselle, suojaiselle ja aurinkoiselle tasanteelle. Viime kesänä katolle tuodut kaksi pesää näkyvät Kalevantielle. Mehiläiset keräävät mettä noin kahden-kolmen kilometrin säteellä talosta. Yhdyskunnista ei ole haittaa talon ympäristössä asuville ja liikkuville.

Neljäsluokkalaiset hoitavat mehiläisiä 

Tänä kesänä Tampereen steinerkoulun 26 oppilasta pääsee opettelemaan mehiläistarhaajan taitojaan Tampere-talon hunajatehtaalla toukokuussa ja sadonkorjuun aikaan elokuussa. Oppilaat pääsevät työskentelemään myös talon kattopuutarhalla.

Oppilaat saavat myös tehtäväkseen keksiä kahdelle uudelle kuningattarelle nimet. Viime kesän kuningattaret, Tamtar ja Peretar, saivat nimensä leijonien mukaan. Tampere-talon paikalla sijaitsi 1960-70-luvulla eläintarha, jossa asusti kaksi leijonaa, Tam ja Pere.

Viime kesänä Tampere-talon hunajan koemaistajana toimi Kuusamon kuuluisa Juuso-karhu.

Ympäristövastuu talolle tärkeää

Mehiläispesät ovat osa talon laajaa ympäristövastuullista toimintaa. Talo pyrkii huomioimaan ympäristön ja kestävän kehityksen kaikessa toiminnassa ja etsii uusia keinoja vähentää ympäristökuormitusta.

Hunajatehtaan tuotetta purkitetaan myyntiin ja käytetään ruoanvalmistuksessa talon ravintoloissa. Myös kesällä 2015 perustetun kattopuutarhan satoa käytetään kokonaisuudessaan muun muassa ravintola Tuhtossa. Tampere-talolle lähi- ja luomuruoka on tärkeää.

Ympäristövastuulliseen toimintaan kuuluu myös mm. oma aurinkovoimala, ilmaa puhdistavat bitumikatot, ravintolan lämmöntalteenottojärjestelmä sekä otsonivesi, joka osaltaan vähentää talon kemiallisten puhdistusaineiden määrää. Tampere-talo sai ensimmäisenä pohjoismaisena kongressikeskuksena Joutsenmerkin vuonna 2014.

Kuvassa Teemu Aittamaa ja Tampere-talon keittiömestari Juhana Paturi.
Teksti ja kuva: Anne Sivula