Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Sooni-tilataideteos ihastuttaa kävijöitä Tampere-talossa

22.10.2020

Sooni on Aalto-yliopiston arkkitehtuuri- ja tekstiiliopiskelijoiden toteuttama tilataideteos, joka innostaa vierailijan pohtimaan, miltä kuultu musiikki näyttää ja miltä nähty taide kuulostaa. Teos on tehty yhteistyössä suomalaisen a cappella -lauluyhtye Club For Fiven kanssa, joka on säveltänyt ja esittää teoksessa soivan äänimaiseman. Teoksen ovat tehneet opiskelijat Julia Lehto, Aino Salo ja Caspar Åkerblom. 

Tilataideteos etsii musiikin ja arkkitehtuurin rajapintaa liikkeestä, joka herättää teoksen eloon, ja jatkuvaan hienovaraiseen muutokseen. Teoksen päämateriaali tekstiili haastaa arkkitehtuurin normeja liikkumattomuudesta, pysyvyydestä ja jäykkyydestä. Liikettä luovat ilmavirrassa keinuvat kevyet kankaat ja äänimaisema, joka muuttaa muotoaan, kun katsoja tarkastelee teosta eri suunnista.

Teos koostuu viidestä kolmiulotteisesta sommitelmasta, joiden materiaalit, tekstuurit ja äänimassa vaihtelevat. Soonin keskeinen teema liikkeen lisäksi moniaistillisuus sekä se, miten jokainen kävijä luo oman tulkintansa muotojen ja sävelten suhteesta.

Koronatilanteesta johtuvan poikkeustilan vuoksi tilataideteoksen muotoilussa on painotettu
turvallisuusnäkökulmia. Teokseen ei kosketa ja sitä kiertäessä kävijät pystyvät säilyttämään
suositellut turvavälit.