Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Suomen ensimmäinen kansainväliseen näkyvyyteen tähtäävä musiikin Tähtikatu Tampereelle syksyllä

08.05.2019

Tampereen Tullin alueelle rakentuu ensi syksynä Tähtikatu. Åkerlundinkadulla kulkeva katureitti on kunnianosoitus suomalaiselle musiikille, artisteille, musiikintekijöille ja tuottajille. Keskeinen osa kadun toteutusta ovat katuun upotettavat tähtilaatat, joilla kunnioitetaan musiikkialalla ansioituneita ammattilaisia. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2019 katuun upotetaan 11 tähteä, joista kuuteen yleisö pääsee vaikuttamaan. Ehdotuksia tähtilaattoihin ikuistettavista nimistä voi jättää Tampereen kaupungin verkkosivuston kautta koko toukokuun ajan. 

Tähtikadun nettisivut www.tampere.fi/tahtikatu

Tampereelle tuleva Tähtikatu, Walk of Fame Finland, tunnustaa samalla Tampereen vahvuuden musiikkikaupunkina ja vahvistaa sitä edelleen musiikki- ja kulttuurikaupunkina niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Maailman kuuluisin tähtikatu sijaitsee Hollywoodissa. Walk of Famen tyyppisiä katuja on myös mm. Wienissä ja Manchesterissa.

Tähtikatu on määrä avata lokakuun alkupuolella. Ensimmäiset tähdet upotetaan Tampere-talon kulmalta alkavalle Åkerlundinkadulle. Tulevina vuosina Tähtikatu jatkuu Pinninkadulle Tullikamarin aukiolle päin ja 2020 valmistuvan Tampereen kannen Areenan suuntaan.

– Tampereen musiikki- ja kulttuurikenttä on monella mittapuulla poikkeuksellinen, aktiivinen ja monipuolinen. Tähtikatu on huomionosoitus musiikkialan osaajille. Tällainen uusi avaus on esimerkki siitä, millaisia ideoita eri toimijat voivat löytää. Siinä piilee Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemuksemme voima: yhteistyössä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Tähtikatu tukee keskeisesti Tampereen keskustan ja Tullin alueen kehittämistä. Viiden tähden keskustaksi kutsuttu Tampereen kaupungin kehittämisohjelma on pohja keskustan kaupunkiympäristön strategiselle, pitkäjänteiselle ja johdonmukaiselle kehittämiselle.

Kadun toteuttavat yhteistyössä Tampereen kaupunki, kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo Oy ja Suomen suurin musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Bauer Media Oy.

Yleisön ehdotuksista valitaan kuusi tähteä

Yleisöltä kerätään ehdotuksia Tähtikadulle tulevista nimistä verkkosivustolla www.tampere.fi/tahtikatu. Ehdotusten jättäminen on nyt avoinna ja niitä voi jättää 31. toukokuuta saakka. Yleisö voi ehdottaa keitä tahansa alalla vaikuttavia tai vaikuttaneita henkilöitä tai tahoja: artisteja, yhtyeitä, musiikintekijöitä, sanoittajia, säveltäjiä ja musiikintuottajia sekä organisaatioiden tai instituutioiden edustajia.

Musiikkialan kokeneista ammattilaisista koostuva raati, suomalaiset ja kansainväliset musiikkialan ammattilaiset yhteen keräävä Musiikki & Media -tapahtuman hallitus, tekee esitykset tähtiin ikuistettavista kuudesta henkilöstä perusteluineen yleisöltä tulleiden ehdotusten pohjalta. Lopullisen päätöksen yleisötähdistä tekee Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta.

Muut viisi ensimmäisessä vaiheessa upotettavaa tähteä ovat musiikkialalla ansioituneita, nimekkäitä kansainvälisesti toimivia henkilöitä. He ovat saaneet Musiikki & Media -tapahtumassa myönnettävän Tampere Music Award -tunnustuksen vuosina 2010–2019. Jokaiseen viiteen tähteen upotetaan ensi syksynä kaksi nimeä. Musiikki & Media on musiikkialan ammattilaistapahtuma, joka on järjestetty Tampereella jo 30 vuoden ajan.

Musiikki & Median hallituksen puheenjohtajan Riku Salomaan mielestä onkin perusteltua, että Tähtikatu tulee Tampereelle.

– Tampere on tuottanut valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä artisteja ja musiikin tekijöitä maailmalle. Kaupunkiin on syntynyt myös monet valtakunnallisesti merkittävimmistä musiikkialan yhtiöistä. Tampereen musiikkimainetta ammattilaisten keskuudessa on ylläpitänyt jo 30 vuoden ajan Tampereella järjestetty Musiikki & Media -tapahtuma. Se on yksi maailman vanhimmista musiikkialan ammattilaistapahtumista, Riku Salomaa toteaa.

Yleisön ääni painaa Tähtikadun tähtien valinnassa tulevinakin vuosina. Tähdet on tulevaisuudessakin tarkoitus toteuttaa yleisöltä tulevien ehdotusten pohjalta.

Tähtikadun toteutuksen kumppanina toimii Suomen suurin radiotalo Bauer Media Oy. Valtakunnallisena audioalan toimijana se haluaa olla mukana merkittävässä uudessa hankkeessa.

– Suomalaisen musiikkikulttuurin vaaliminen on meille ensiarvoisen tärkeää, ja koko toimituskuntamme odottaa innolla keitä kaikkia suomalaisen musiikin tähtiä pääsemme tämän Tähtikadun myötä kunnioittamaan. Olemme hankkeessa mukana tiiviisti, mm. syksyllä toteutettavissa kadun avajaisissa, kertoo Bauer Median sisältöjohtaja Hermanni Seppälä.

Lisätietoja ja tähtien yleisöehdotukset

www.tampere.fi/tahtikatu
Ehdota tähti Tähtikadulle tästä

Havainnekuva Tähtikadusta (kuva: Ramboll).

Ylhäällä kuvassa: Tampereen Tähtikatu toteutetaan ensi syksynä kaupungin, Tampere-talon ja Musiikki & Median yhteistyönä. Tähtikadun ensimmäiset tähdet upotetaan Tampere-talon kulmalta alkavalle Åkerlundinkadulle. Kuvassa hankkeen toteutumiseen vaikuttaneet projektipäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta, toimitusjohtaja Elif Tähtinen Musiikki & Mediasta, Tampereen pormestari Lauri Lyly sekä toimitusjohtaja Paulina Ahokas ja kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto Tampere-talosta. Kuva: Anna-Kaisa Noki.