Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet
  • englanti
  • Suomi

Tampere-talon katolle rakennettiin aurinkovoimala

18.07.2017

Tampere-talo hyödyntää nyt aurinkosähköä ensimmäisten eurooppalaisten kulttuuri- ja kongressitalojen joukossa. Tampere-talon laajennusosan katolle rakennettiin kesä-heinäkuussa 48,76 KWP:n aurinkoenergiavoimala. Aurinkosähkön hyödyntäminen on luonteva lisäys ympäristövastuullisuudestaan tunnetun Tampere-talon kestävän kehityksen ratkaisuihin.

Tampere-talon katolle asennettiin yhteensä 184 aurinkopaneelia. Kaikki paneelit sijoitettiin viime vuonna käyttöön otetun laajennusosan katolle, jonka pinta-ala on 1180 m². Heinä-elokuun vaihteessa käyttöön otettava aurinkovoimala tuottaa arviolta 40 000 kWh – 42 000 kWh vuodessa. Vertailun vuoksi tällä energiamäärällä yksi 9W led-lamppu palaisi 1218 vuoden ajan ja kannettavaan tietokoneeseen riittäisi virtaa 3652 vuodeksi.

”Tampere-talo on sitoutunut toimimaan vastuullisena edelläkävijänä ympäristöasioissa. Aurinkovoimalan rakentaminen on tärkeä askel tällä jatkumolla – haluamme tehdä tulevaisuudesta vihreämpää ja liiketoiminnasta kestävämpää”, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas. Tampere-talo onkin lähes puolittanut lämmitysenergian kulutuksensa alkuvuosistaan, vaikka talon lämmitettävät kokonaiskuutiot ovat vuosien aikana lisääntyneet.

Tampere-talon voimalaprojekti käynnistyi talon laajennusosan aurinkoenergiaselvityksellä jo vuonna 2013, ja voimalan suunnittelu aloitettiin GreenEnergy Finland Oy:n kanssa loppuvuonna 2016. Aurinkovoimalan laskennallinen takaisinmaksuaika on 12 vuotta. Paneelit otetaan käyttöön heinä-elokuun vaihteessa juuri ennen Tampere-talon uudistushankkeen huipentavaa Suurta avajaisjuhlakonserttia 9.8.2017.

Joutsenmerkitty ympäristövastuullisuuden edelläkävijä

Ympäristövastuullisuus on yksi Tampere-talon tärkeimmistä arvoista, ja yrityksellä on pitkät perinteet energiaa säästävässä toiminnassa ja ekologisessa ajattelussa. Talo on muun muassa siirtynyt asteittain LED-valotekniikkaan, vähentänyt paperinkulutusta kymmenykseen vuodesta 1992 ja perehdyttää aktiivisesti henkilöstöään ympäristöhuollon koulutustilaisuuksissa. Sähköenergiansa talo hankkii paikallisesti tuotettuna Tampereen omasta koskesta.

Tampere-talolle myönnettiin vuonna 2014 Joutsenmerkki ensimmäisenä pohjoismaisena kongressitalona. ”Joutsenmerkki vaikuttaa kaikkeen toimintaamme ja näkyy niin energia-, jäte-, vesi- kuin hankinta-asioissakin. Meille on tärkeää lähteä liikkeelle jo asenteista ja ajattelutavan muutoksesta”, toteaa Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto. Tampere-talon ravintolat tähtäävät puolestaan ekologisuuteen painottamalla luomuruoan korkeaa käyttöastetta ja puhtaita pohjoismaalaisia makuja. Ravintolat tarjoavat asiakkailleen myös todellista lähiruokaa suoraan Tampere-talon katolla sijaitsevasta kasvihuoneesta ja kasvatuslaatikoista.