Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Tampere-talon ensi kesän näyttelyissä katutaidetta ja maailmantähtiä

07.01.2020

Tampere-talossa avautuu juhannuksen jälkeen 24. kesäkuuta kaksi merkittävää näyttelyä. Sorsapuistosalissa on esillä amerikkalaisen Keith Haringin julistetaidetta ja Duetto 1 ja 2 -salin seinillä nähdään saksalaisen Ralph Larmannin loistokkaita valokuvia rock- ja popmaailman supertähdistä.

Näyttelyiden käytännön toteutuksesta vastaa arkkitehti Taina Väisänen. Hän on aikaisemmin suunnitellut mm. Tampere-talon Muumimuseon näyttelyn sekä kesällä 2019 lähes 17 000 kävijää houkutelleen Andy Warhol Posters (1928-1987) -näyttelyn Tampere-talossa.

Molemmat kesän 2020 näyttelyt ovat auki 18. elokuuta saakka ja ovat osa Tampere-talon 30-vuotisjuhlavuoden ohjelma- ja tapahtumatarjontaa.

Keith Haring on vuonna 1991 menehtynyt yhdysvaltalainen katutaiteilija, jonka hip hop -kulttuurista sekä graffiti- ja poptaiteesta pohjaava tyyli kasvoi New Yorkin metron piirroksista teoksiin, jotka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Suurten muraalien ja kantaaottavan julistetaiteen tekijä tunnetaan muun muassa Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaa vastustavista ja AIDS-tietoisuutta levittävistä töistään. Toisaalta Haring nousi 1980-luvulla esiin myös kaupallisesti. Hänen grafiikkansa Swatch-rannekelloissa ja Absolut Vodkan mainosjulisteissa muistetaan yhä, kuten myös yhteistyö Run DMC -rapryhmän kanssa Adidaksen Superstar-tossun markkinoinnissa. Myös hänen perustamansa Pop Shop -taidemyymälä toimii edelleen Internetissä.

Tampere-talon Sorsapuistosalissa on kesällä 2020 esillä taiteilijan kaikki puolet: alkuperäisteoksia ja julisteita koko Haringin noin kymmenen vuotta kestäneeltä kuumalta uralta. Näyttely kattaa yli 100 teosta sekä keräilyharvinaisuuksia. Kokonaisuuden kuratoi Jürgen Döring Hampurin Taideteollisuusmuseosta, josta teokset ovat lainassa.

Stars on Stage: Ralph Larmannin avulla stadionkeikkojen tunnelmaan

Vuonna 1962 syntynyt Ralph Larmann kutsuu itseään esityskuvaajaksi. Hänen uransa käynnistyi 1980-luvun lopulla. Sen jälkeen hän on valokuvannut muun muassa AC/DC:tä, U2-yhtyettä, Justin Timberlakea, Michael Jacksonia, Ed Sheerania, Pinkiä, Robert Plantia, Princeä sekä Kaija Koota, Cheekiä ja Sunrise Avenueta. Kaiken kaikkiaan Duetto 1 ja 2 -saleissa päästään valokuvien kautta mukaan yli 60 keikalle ja tapahtumaan ympäri maailman. Larmannin tallentamat Stars on Stage -hetket hehkuvat tarkkoina ja kirkkaina: kuvissa ollaan niin lähellä suurtapahtuman tunnelmaa kuin se on mahdollista ilman ääntä.

Larmann on julkaissut omat kuvakirjat Stage Design ja Stage Design Emotions. Lisäksi hänellä on tärkeä rooli yli 20 kuvateoksessa. Niistä tärkeimmät ovat AC/DC:n Rock Or Bust sekä U2:n U2 360° – From the Ground Up. Ralph Larmann kuvaa yhä aktiivisesti isoja bändejä ja merkittäviä tapahtumia: myös Suomessa hänen kykynsä maailmanluokan tapahtumien ikuistajana on huomattu useita kertoja.

Keith Haring 2020 -näyttelyn tapahtumasivut
Stars on Stage by Ralph Larmann -valokuvanäyttelyn tapahtumasivut

Teksti: Markku Makkonen
Teoksen kuvaoikeudet: The Keith Haring Foundation