Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Tampere-talosta Ruotsin kunniakonsulaatti

24.11.2020

Ruotsi on nimittänyt Tampere-talon toimitusjohtajan Paulina Ahokkaan uudeksi kunniakonsuliksi Tampereelle. Hän ottaa tehtävän vastaan 24.11.2020. Ahokas pitää yllä taloudellis-kaupallisia ja kulttuurisuhteita Pirkanmaan ja sen elinkeinoelämän ja Ruotsin välillä sekä edistää Ruotsin ja ruotsalaisten etua. Kunniakonsulaatin toimitilat sijaitsevat Tampere-taloss.a Tehtävä on suuri kunnia ja luottamuksen osoitus tapahtumayhtiölle ja sen johtajalle. Lisäksi tehtävä on luonteva, sillä Ruotsilla ja ruotsalaisuudella on vahvat yhteydet Tampere-taloon.

– Konserteissamme ja tapahtumissamme esiintyy ja vierailee ruotsalaisia. Pirkanmaalla toimivat ruotsalaisomisteiset yritykset ovat meillä aktiivisia tapahtumajärjestäjiä. Ruotsalaiset ovat vakiokävijöitä esimerkiksi kongresseissa ja Tove Janssonin muumitaidetta tarjoavassa Muumimuseossa. Museon sekä muumien äidin, Ruotsissakin vaikuttaneen Janssonin ansiosta meillä on myös yhteys maahan ja sen kieleen ja kulttuuriin, Paulina Ahokas kertoo.

Nimitys tehdään viideksi vuodeksi kerrallaan. Tehtävä on sivutoiminen, eikä siitä makseta palkkiota. Ahokas näkee, että Pirkanmaan ja naapurimaan yhteistyö tiivistyy konsulinimityksen myötä entisestään.

– Toimimme päivittäin elinkeinoelämän, kulttuurin, tieteen ja yhteiskunnallisen toiminnan edellytysten parantamiseksi tapahtumallisuuden ja vuorovaikutuksen kautta, ja mahdollisuus tiivistää näiden sektoreiden yhteistyötä sekä vuorovaikutusta Ruotsin kanssa on meille ilo ja mahdollisuus. Samoin haluamme omalta osaltamme tukea maakunnassamme asuvien ruotsalaisten ihmisten ja yritysten toimintaedellytyksiä Pirkanmaalla, Paulina Ahokas toteaa.

Ruotsilla on Suomessa tällä hetkellä 14 kunniakonsulaattia ja yksi pääkonsulaatti Maarianhaminassa.

– Ruotsin Tampereen-konsulaatilla on tärkeä rooli Ruotsin ja Suomen jo entuudestaan erinomaisten suhteiden vahvistamisessa. Tampere on merkittävä kasvukeskus Suomessa ja tärkeä kumppani myös ruotsalaisille yrityksille. On erittäin ilahduttavaa, että Ruotsin perinteinen läsnäolo Tampereella jatkuu. Paulina Ahokas on merkittävä lisä kunniakonsulikuntaamme ja odotamme hedelmällistä yhteistyötä hänen kanssaan, kertoo Ruotsin suurlähettiläs Nicola Clase.

Kunniakonsulaatin avaaminen Tampere-taloon on askel kohti kaupungin tavoitetta olla kansainvälisesti houkutteleva.

– Tampere on Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki ja Suomi pienoiskoossa. Meillä on vahva 2000 ruotsinkielisen yhteisö. Täällä toimii ruotsinkielinen yhteisö päiväkoteineen, kouluineen ja seurakuntineen. Asukkaista 0,5 prosenttia on ruotsinkielisiä. Pirkanmaan elinkeinoelämälle Ruotsi-yhteydet ovat tärkeitä. Toimitusjohtaja Ahokkaan nimitys lujittaa yhteyksiämme ja vahvistaa kaupungin tapahtumakentän kansainvälisyyttä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Kunniakonsulaatin perinteisiin tehtäviin kuuluu muun muassa kertoa Ruotsin kansalaisille riittävässä määrin heidän oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan saada apua, luovuttaa passeja ja ajokortteja, toimia äänestyspaikkana vaaleissa sekä avustaa suurlähetystöä kriisitilanteessa tai vakavan onnettomuuden yhteydessä. Yhä tärkeämpi tehtävä on myös Ruotsin edistäminen esimerkiksi kulttuurihankkeisiin osallistumalla tai tuomalla esiin ruotsalaista elinkeinoelämää yhteistyössä suurlähetystön kanssa.

Läs pressmeddelandet på svenska (Sveriges ambassad)