Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Valtioneuvoston kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaettiin Tampere-talossa pidetyssä juhlassa

02.12.2019

Valtioneuvosto on myöntänyt kansainvälisen tasa-arvopalkinnon 2. joulukuuta Tampere-talossa pidetyssä juhlassa. Vuoden 2019 IGEP-palkinnon (International gender equality prize) sai maailmanlaajuisesti toimiva järjestö Equality Now, joka on onnistunut muuttamaan syrjiviä lakeja ja luutuneita käytäntöjä eri maissa.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist julkisti palkinnonsaajan. Palkintoa vastaanottamassa oli Equality Nown pääjohtaja Yasmeen Hassan. Valtioneuvoston myöntämä palkintoraha 300 000 euroa suunnataan järjestön kampanjointiin tasa-arvoisen perhelainsäädännön puolesta.

Tampere-talo toteutti IGEP-juhlan yhteistyössä valtioneuvoston ja Tampereen kaupungin kanssa nyt jo toisen kerran. Kutsuvierasjuhlaan osallistui tasa-arvotoimijoita Suomesta ja ympäri mailman.

Juhla striimattiin ja sen on katsottavissa tallenteena Yle Areenasta.

Tampere nostaa esiin yhdenvertaisuutta

Tasa-arvokeskustelu jatkuu 3. joulukuuta Tampere-talossa järjestettävässä Hän – Equality, culture and women -seminaarissa. Tapahtumassa pohditaan, miten kaupungit, kunnat ja kulttuurisektorin työntekijät voivat edistää sukupuolten tasa-arvoa. Hän-sana tasa-arvoseminaarin seminaarin otsikossa viittaa suomalaiseen sukupuolineutraaliin persoonapronominiin.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo pysyvät Tampereella keskusteluissa tulevinakin vuosina. Tampereen kaupunki on julistanut haluavansa olla yhdenvertaisuuden pääkaupunki ja on käynnistämässä joukon sitä edistäviä tekoja. Teema on: Tampere. Yhdenvertaisesti sinun. Ensimmäiset julkistetut teot edistävät lasten ja nuorten sekä tapahtumatoiminnan yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuus on valittu kantavaksi teemaksi myös Tampereen ja Pirkanmaan yhteisessä, vuoteen 2026 tähtäävässä kulttuuripääkaupunkihaussa,

Tampere. Yhdenvertaisesti sinun. 

Kulttuuripääkaupunkihaku

Taustaa: IGEP-palkittu Equality Now

  • Equality Now on 27 toimintavuotensa aikana onnistunut muuttamaan yli 50 syrjivää lakia eri maissa.
  • Järjestö vaikuttaa paikallisesti kunkin maan tarpeiden mukaisesti, mutta sillä on myös kansainvälinen vaikutus lainsäädäntöön, ihmiskauppaan ja käytäntöihin.
  • Se on saanut toimintaansa mukaan myös miehiä ja nuoria ihmisiä. Järjestö onnistunut vaikuttamaan asenteisiin muun muassa siten, että silpomiseen ja lapsiavioliittoihin suhtaudutaan entistä kielteisemmin.
  • Equality Now on tuonut määrätietoisesti esiin sen, miten paljon naisiin kohdistuu väkivaltaa. Järjestö on myös vahvasti korostanut, että naisilla pitää olla oikeus päättää omasta elämästään sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestään.

IGEP-palkinto

  • Ehdotuksia vuoden 2019 palkittaviksi tuli avoimella haulla 300, yli 60 eri maasta. Valtioneuvosto teki päätöksen kansainvälisen riippumattoman palkintoraadin ehdotuksesta.
  • Raatiin kuuluivat ulkoministeri Pekka Haavisto, Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, Women Deliver -järjestön toimitusjohtaja Katja Iversen, Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki ja Promundo-konsortion vanhempi neuvonantaja Dean Peacock.
  • Vuonna 2017 valtioneuvoston kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Hän ohjasi palkintorahan nigeriläiselle perheväkivallan vastaista työtä tekevälle järjestölle, joka rakentaa varoilla turvakotia.

Lisätietoja palkinnosta

Kuvia valtionneuvoston sivuilla

Teksti: Anne Sivula
Kuva: Anna-Kaisa Noki