Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Veljeni vartija -ooppera keräsi 8500 katsojaa

12.03.2018

Tampereen Oopperan vuoden 2018 suurtuotanto, Olli Kortekankaan Veljeni vartija, keräsi 8500 katsojaa ja hurmasi niin yleisön kuin kriitikotkin. Kantaesitys sai ennätysmäärän mediahuomiota Tampereen Oopperalle ja houkutteli Tampere-taloon myös toimittajia sekä oopperatalo- ja diplomaattivieraita muun muassa Saksasta, Iso-Britanniasta, Pohjoismaista, Virosta ja Latviasta. Oopperan taiteellinen työryhmä on lopputulokseen erittäin tyytyväinen. ”Veljeni vartija vahvisti uskoani siihen, että ooppera voi käsitellä tärkeitä, vaikeita ja kipeitäkin asioita tavalla jolla on merkitystä”, kommentoi säveltäjä Olli Kortekangas.

Teos pääsi lähelle yleisötavoitettaan. ”Oopperan kantaesitys asettaa aina haasteen teoksen myynnille ja markkinoinnille yleisön saavuttamiseksi, mutta Veljeni vartijan suosio näkyi vielä loppukirinä lippuluukulla. Tämän lisäksi meille on tärkeää, että oopperan vaikutuspiiri laajenee myös esitysten ulkopuolelle”, kommentoi Tampereen Oopperan tuottaja Suvi Leinonen.

Ooppera tavoittikin monipuolisesti kaikenikäistä yleisöä ja houkutteli taiteenlajin pariin muun muassa yläkoulu- ja lukioikäisiä kuulijoita. Oopperan ensimmäistä kenraalinharjoitusta oli seuraamassa noin 500 nuorta, ja Tampereen alueen lukiolaisia kutsuttiin oopperanäytöksiin 10 euron hintaan. Tämän lisäksi tammikuussa yleisölle järjestettiin avoimet harjoitukset sekä Oopperailtamat. Oopperan työryhmä tarjosi ennen jokaista esitystä maksuttoman teosesittelyn, jossa haastateltiin säveltäjä Olli Kortekangasta ja ohjaaja/libretisti Tuomas Parkkista. Yleisradio taltioi yhden esityksistä suorana lähetyksenä Yle Areenaan. Lisäksi ooppera nähdään vielä pääsiäisenä Yle Teemalla.

Tampere-talossa toivotaan, että ooppera löytää tiensä esitettäväksi myös kantaesityksen jälkeen. ”Olemme iloinneet Veljeni vartijan saamasta vastaanotosta ja siitä, että aika on kypsä sisällissodan käsittelemiselle taiteen keinoin vastakkainasettelun sijaan. On hienoa, että Tampereen Ooppera ja kaupunki kasvavat myös sisällöllisesti niin uuden musiikin kuin suurten kantaesitystenkin kautta. Uusien sävelteosten tilaaminen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle pitää meidät kiinni alan kärjessä, takaa yleisölle uusia elämyksiä sekä kerryttää taidemusiikin ja oopperataiteen osaamista Pirkanmaalla”, kertoo tuottaja Suvi Leinonen.

Veljeni vartijaa ovat tukeneet Tampereen Kaupunki, Suomen kulttuurirahasto, Valtioneuvoston kanslia, Taiteen edistämiskeskus ja Friisilän Musiikki Oy. Työryhmä esittää lämpimät kiitoksensa kaikille tukijoille!

Ensi vuonna Tampere-talossa nähdään Giacomo Puccinin klassikkoteos La Bohème. Teoksen ohjaa Kari Heiskanen, ja solisteina laulavat muun muassa Helena Juntunen, Arttu Kataja, Waltteri Torikka ja Suvi Väyrynen. Teoksen ensi-ilta on 9.2.2019. Liput oopperaan ovat jo myynnissä Tampere-talon lipunmyynnissä ja Lippu.fi-sivustolla.

Liput La Bohème -oopperaan:
www.tampere-talo.fi/laboheme

Veljeni vartijan promokuvia:
https://tamperetalo.kuvat.fi/kuvat/POIMINTOJA/Veljeni+vartija+-oopperan+promokuvat/

Tunnelmia ja haastatteluja Veljeni vartijan kantaesityksestä:
https://www.youtube.com/watch?v=-kquV72Jwn0

Veljeni vartija -ooppera Yle Areenassa:
https://areena.yle.fi/1-4313553