Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Veteraanit nauttivat Tampere-talon konserteista ilmaiseksi

13.09.2017

Vieno Mokko on hurmaava leidi. 88 vuoden kunnioitettavassa iässä hänen silmissään on ilkikurinen katse, naurunsa helkkää ja asenne maailman menoon on kohdallaan. Aikanaan Tervolassa pikkulottana muonitukseen osallistunut Vieno pitää Tampere-talon tarjontaa parhaana ruokana hänen nälkäänsä.

– Tämä kulttuurin nälkä syttyi kun tyttäreni aikoinaan halusi käydä eri paikoissa ja minähän vein. Ajoin viiskymppisenä ajokortinkin, että voin toimia tyttäreni kuljettajana, kertoo Vieno sittemmin parantumattomaan sairauteen kuolleen esikoistyttärensä ajoista.

Nälkä on Vienon mukaan vuosien saatossa vain pahentunut ja vaatii säännöllistä lääkintää. Tampere-talon konsertissa Vieno on käynyt ensimmäisen kerran Kaarina Suonion aikaan ja Kalervo Kummolan aikana lanseeratun ”veteraani-kortin” hän otti haltuun heti.

– Kuulin, että veteraanit pääsisivät ilmaiseksi talon omaa tuotantoa oleviin konsertteihin ja menin oitis talolle lipunmyyntiin. Näin se tosiaan oli. Siinä se Kummolakin sitten käveli portaat juuri alas aulaan ja kävin hänelle esittäytymässä ja kiittämässä. Kummola punastui, Vieno muistelee nauraen.

Avustaja mukaan ilmaiseksi

Vieno käy Tampere-talon konserteissa lähes viikoittain. Tampere Filharmonian koko kauden liput hän hankkii kerralla ja baletin sekä oopperan liput hän noutaa talon lipunmyynnistä myös hyvissä ajoin.  Jos joku lippu on jäämässä käyttämättä, hän palauttaa sen lipunmyyntiin, jotta jollekin toiselle vapautuu paikka. Alponsa kanssa aviossa jo kohta 70 vuotta ollut Vieno saa lähes aina saattajan mukaan konserttiin. Yleensä se ei kuitenkaan ole Alpo.

– Olemme olleet naimisissa niin kauan, että Vieno on nähnyt minun naamaani paljon muutenkin. Niinpä hän saa harrastaa tätä kulttuuria muiden kanssa, Alpo kertoo.

Suurimmaksi osaksi Vieno käykin konserteissa miniänsä siskon kanssa tai sitten jonkun ystävän kanssa. Lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsiakin Vieno on saanut mukaansa. Talosta on myös löytynyt uusia tuttavuuksia, joiden kanssa on mukava rupatella ja vaihtaa kuulumiset konserttien yhteydessä.

Talon esteettömyys viehättää

Veteraanin näkökulmasta Tampere-talo toimii hyvin. Esteettömyyteen on panostettu ja talon palvelut ovat helposti saatavilla. Vieno ei sanojensa mukaan tarvitse vielä hissiä koska jalka nousee portaissa hyvin. Huonokuntoisempia kävijöitä silmällä pitäen Vieno on kuitenkin iloinen, että talossa pääsee liikkumaan hisseillä.

Talo on tämän iloisen veteraanin mukaan toimiva muutenkin.

– No hyvänen aika mikä sisältö! On oopperaa, balettia ja hienoja viihdekonserttejakin ja ollut useita upeita konsertinjohtajia. Ja tämä muumijuttu on iso asia, museoon en ole kyllä vielä ehtinyt.

Vieno tietää, että veteraaneilla alkaa jo ikä painaa eikä kaikilla ole avustajaa, joka toisi konsertteihin. Hän kuitenkin rohkaisee kaikkia veteraaneja käyttämään mahdollisuutensa Tampere-talon tarjoamaan virkistymiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Eikä taloon tullessa kuulemma tarvitse jännittää.

– Nauttikaa veteraanit nyt kun voitte. Minäkin olen vuosien saatossa oppinut talon tavoille. Salissa ei keskustella, jotta ei häiritä musiikkiin keskittyviä kuuntelijoita. Ja kerran minua yskitti konsertissa niin paljon, että pelkäsin orkesterin lopettavan kokonaan soittamisen. Nykyään minulla on aina pastilleja mukana.