Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Turvallisia elämyksiä Tampere-talossa

Lue lisää

Wagnerin Lentävä hollantilainen siirtyy vuoteen 2023

19.11.2020

Tampereen Ooppera on päättänyt siirtää Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen vuoteen 2023. Tämänhetkiset yleisörajoitukset ovat keskeinen syy siirtopäätökseen. Oopperan ensi-ilta oli määrä olla 29.1.2021 Tampere-talossa. Oopperan sijaan Tampere-talossa nähdään Tampereen Oopperan 75-vuotisjuhlagaala 29.-30.1.2021. Gaalaliput tulevat myyntiin marraskuussa. 

Vuoden 2023 oopperan esityspäivät vahvistetaan ja niistä tiedotetaan asiakkaille mahdollisimman pian. Jo ostetut liput käyvät sellaisenaan vuoden 2023 näytöksiin.  Jos uudet ajankohdat eivät sovi, asiakas voi vaihtaa liput Tampere-talon lahjakorttiin tai hakea lippurahoja takaisin 28.2.2021 mennessä. Rahapalautukset haetaan lippu.fi verkkopalvelusta. Lahjakorttihyvitykset lahjakorttihyvitys@tampere-talo.fi. Lue tarkemmat ohjeet lippujen vaihtokäytännöistä.

Vuoden 2022 oopperatuotanto julkaistaan ja liput tulevat myyntiin alkuvuodesta 2021.

Tampereen Oopperan talous ja menestys ovat olennaisesti riippuvaisia lipputuloista, ja tuotannolliset ja taloudelliset resurssit eivät ole riittävät Lentävän hollantilaisen tuottamiseen keväällä 2021 tämänhetkisten yleisörajoitusten takia.

– Lipputulot ovat Tampereen Oopperan tuotannoille merkittävin tulonlähde. Tampereen kaupungin avustuksen lisäksi oopperatoimintamme ei saa muita säännöllisiä avustuksia. Yleisömäärän rajoitukset ovat ymmärrettäviä, mutta näin suuressa tuotannossa lipputulot jäävät riittämättömiksi. Rankasti tappiollisen oopperan tuottaminen ei ole vastuullista toimintaa myöskään 75 vuotta Tampereella toiminutta oopperatraditiota kohtaan, sanoo oopperan vastaava tuottaja, Tampere-talon ohjelmapäällikkö Suvi Leinonen.

Täysimittainen Lentävän Hollantilaisen oopperatuotanto sisältäisi vuodenvaihteessa käynnistyvän harjoituskauden Tampere-talossa sekä kuusi näytöstä Isossa salissa, jonne mahtuu oopperanäytöksissä 1800 katsojaa. Nykyisten yleisörajoitusten takia salin enimmäiskapasiteetti on laskettu 800:aan.

– Emme tee siirtopäätöstä kevyin perustein. Oopperahanke on suuri, ja olemme tehneet töitä ja investoineet siihen jo pitkän aikaa. Olemme myös tutkineet mahdollisuuksia toteuttaa ooppera normaalista poikkeavilla tavoilla ja turvallisuuskäytännöillä pandemiaolosuhteissa. Olemme arvioineet tilannetta yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa ja voimme olettaa, että harjoituskauden alkaessa tammikuun alussa tautitilanne ei ole vielä merkittävästi parantunut, ja tässä vaiheessa voimme todeta, että tuotannolliset ja taloudelliset resurssit eivät ole riittävät etenemiseen, Suvi Leinonen toteaa.

Taiteellinen työryhmä pysyy ennallaan: ohjaaja Marika Vapaavuori, kapellimestari Anja Bihlmaier (GER), lavastus Marjatta Kuivasto, puvustus Leena Rintala ja valosuunnittelu Ville Syrjä. Solistit vahvistetaan mahdollisimman pian, mutta ne pyritään pitämään myös ennallaan.

Oopperagaala juhlistaa 75-vuotista oopperaperinnettä Tampereella

Tampere-talossa 29.-30.1.2021 esitettävä Oopperagaala juhlistaa Tampereen Oopperan 75-vuotista perinnettä. Gaala tarjoaa otteita mm. Lentävästä hollantilaisesta ja monia muita oopperamusiikin helmiä. Mukana ovat Tampere Filharmonia ja Tampereen Oopperan kuoro. Solistinimet ja koko ohjelmisto julkaistaan ja liput tulevat myyntiin marraskuun aikana.

– Olemme iloisia siitä, että oopperatoiminta voidaan mitoittaa sopivaksi näihin olosuhteisiin ja voimme viettää yleisön kanssa yhteistä Tampereen Oopperan juhlaa. Vuonna 2021 Tampereen Oopperan toiminta on jatkunut katkeamatta 75 vuotta, mikä ansaitsee arvoisensa juhlinnan, iloitsee Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

– On hienoa, että Tampere-talon toiminnan monipuolisuus antaa tällä hetkellä mahdollisuuden vaikuttavan esitys- ja konserttitoiminnan ylläpitämiselle turvallisesti, kuten koko syyskauden ajan olemme toimineet. Tampere-talossa on vieraillut turvallisesti lähes 80 000 kävijää kesäkuusta lähtien, ja useat Ison salin konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä 800 katsojan enimmäiskapasiteetilla, Paulina Ahokas kertoo.