Tukea ukrainalle
Tampere-talo-konserni osoittaa tukensa Ukrainalle. Olemme avanneet sydämemme ja tilamme hyväntekeväisyydelle tarjoten tiloja varainkeräystä ja näkyvyyttä varten sekä tarjoamalla pakolaisille kulttuurielämyksiä. Pyrimme varmistamaan, että mahdollisimman moni voi nauttia kulttuurista ja elämyksistä, samalla kun tuemme ukrainalaisia taiteilijoita jatkamaan tärkeää työtään. Tervetuloa mukaan tukemaan yhteistä hyvää!
Apua Ukrainalle! -tukikonsertti 16.3.2022
Tampereen taidelaitokset halusivat osoittaa tukea Ukrainalle pikimmiten konfliktin alettua ja järjestivät yhteistyötahojensa kanssa monitaiteisen tukikonsertin Ukrainan kriisin uhreille Tampere-talossa. Konsertin juonsivat näyttelijät Petra Karjalainen ja Panu Raipia, ja Tampere Filharmoniaa johti kapellimestarina Jan Söderblom. Tukikonsertissa esiintyi laaja joukko taiteilijoita, mukaan lukien Sorin Sirkuksen ilma-akrobaatteja ja Tampereen Teatterin sekä Tampereen Työväen Teatterin näyttelijöitä. Konsertissa kuultiin otteita Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -sarjasta sekä Reinhold Glièren Konsertto koloratuurisopraanolle ja orkesterille. Baritoni Tommi Hakala esitti Lentävän hollantilaisen monologin, ja konsertin päätti Jean Sibeliuksen sinfoninen runo Pohjolan tytär.
Tukikonsertin lipulla sai vierailla koko konserttipäivän ajan Tampere-talossa sijaitsevassa Muumimuseossa. Myös Sara Hildénin taidemuseo, Vapriikki ja Tampere-talon kumppanit Aican ja Akun Tehdas olivat mukana hankkeessa, joten konsertin tuotot voitiin ohjata täysin lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin kautta eniten tukea tarvitseville. Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoitetuilla varoilla turvattiin ihmisten perustarpeita. SPR toimitti vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita sekä auttoi kadonneiden etsinnässä. Punaisen Ristin lipaskerääjät olivat lisäksi tukikonsertin ajan Tampere-talon aulassa.
Konsertin mahdollistivat Aamulehti, AiCan, Akun Tehdas, Lippupiste, Sara Hildénin taidemuseo, Sorin Sirkus, Suomen Punainen Risti Tampereen osasto, Tampere Filharmonia, Tampereen kaupunki, Tampereen Komediateatteri, Tampereen Ooppera, Tampereen Taidemuseo, Tampere-talo, Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Vapriikki
The Ukrainian National Ballet of Odessa -kiertue
Joulukuussa 2022 teimme toisen merkittävän eleen tukemalla The Ukrainian National Ballet of Odessaa, kun sen tuotanto oli perumisuhan alla alkuperäisen järjestäjän konkurssin takia. Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas oli eturintamassa varmistamassa, että ukrainalaiset taiteilijat saivat jatkaa työtään. SPR:n lipaskerääjiä oli paikalla baletin esityksissä, ja lisäksi varmistimme, että myös paikalliset ukrainalaiset pääsivät nauttimaan tästä kulttuurin ilotulituksesta.
“Odotamme innolla Suomen kiertuetta. Ukrainan sota on vaikeuttanut toimintaamme, ja olemme äärimmäisen kiitollisia, että pääsemme esittämään balettimme Suomessa. Tulemme Suomeen tanssimaan vapauden ja rauhan puolesta. Haluamme esityksellämme mahdollistaa sitä, mistä unelmoimme”, kertoi ryhmän balettitanssija Irena Muradova tunnelmistaan ennen kiertuetta.
Tampere-talo mahdollisti kansallisbaletin koko Suomen kiertueen ja osa esityksistä myytiin loppuun suomalaisten osoittaessa tukeaan.
Kiertueella pysähdyttiin Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Mikkelissä, Lahdessa, Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa, Oulussa ja Tampereella.
Vapauden hinta -valokuvanäyttely
Tampere-talon aulassa järjestettiin Vapauden hinta -valokuvanäyttely 6.3.–19.3.2023 sodan ensimmäisen vuosipäivän merkiksi. Valokuvien lisäksi esillä oli kansainvälinen Unissued Diplomas -näyttely ukrainalaisten opiskelijoiden tutkintotodistuksista, joita ei ole koskaan pystytty myöntämään.
Valokuvanäyttely toi esiin ukrainalaisten kokeman surun ja menetyksen, samalla korostaen toisilleen tarjoamaa tukea ja yhteistä vastarintaa. Näyttelyssä esitettiin myös kuvia Ukrainasta ennen Venäjän hyökkäystä, mikä muistutti meitä siitä, kuinka konflikti voi tuhota elämän ja maan hetkessä – keskellä Eurooppaa.
Näyttelyn kuvat olivat peräisin Ukrainan ammattivalokuvaajien yhdistykseltä, Ukraїner-mediahankkeelta sekä yksittäisiltä valokuvaajilta. Tampereen Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Helsingissä toimiva Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry toimivat näyttelyn järjestäjinä yhteistyössä Tampere-talon kanssa.
Ilmaisliput ja henkilökunnan joulukorttirahat
Tampere-talo on lahjoittanut lippuja Tampereen Ukraina-talon kautta paikallisille ukrainalaisille eri tapahtumiin, kuten Ukrainan kansallisbalettiin ja Dinosaurukset-kesänäyttelyyn. Lippulahjoitusten tarkoitus on tarjota mahdollisuus päästä kulttuurin ja elämysten pariin niille, jotka ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen kotimaassaan. Pyrimme varmistamaan, että mahdollisimman moni voi nauttia kulttuurista ja elämyksistä.
Lisäksi Tampere-talon henkilökunta äänesti vuoden 2022 joulukorttirahojen ohjaamisesta Suomen Punaisen Ristin kautta Ukrainan kriisin uhreille.
Ukraina Benefit: Palaneiden sielujen kielet -tukikonsertti
Ukraina Benefit -tukikonsertin tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Ukrainians of Tampere -yhdistykselle. Kuvakaappaus on Maksym Tuzovin ohjaamasta ja Maksym Filatovin tuottamasta Palaneiden sielujen kielet -dokumenttielokuvasta, joka saa maailman ensi-iltansa konsertissa.
Tampere-talo ja Ukrainians of Tampere -yhdistys järjestivät Ukraina Benefit -tukikonsertin Tampere-talon Pienessä salissa lauantaina 9. joulukuuta klo 15. Tapahtuman mahdollistivat yhteistyökumppanit, kuten Akun Tehdas, Lippu.fi ja Tampere Filharmonia.
Konsertin tuotoilla Ukrainians of Tampere pystyi hankkimaan ja toimittamaan itselämpiäviä aktiivipeitteitä Ukrainan kriisialueelle. Aktiivipeite on konfliktioloissa elintärkeä estäessään hypotermiaa leikkaussaliympäristöissä, ja sitä käytetään ennen leikkausta, sen aikana ja leikkauksen jälkeen.
Tukikonsertissa esiintyi Tampere Filharmonian muusikoista koostuva jousikvartetti, joka soitti Dmitri Šostakovitšin kahdeksatta jousikvartettoa vuodelta 1960. Konsertin yhteydessä nähtiin myös maailman ensi-ilta Palaneiden sielujen kielet -dokumenttielokuvalle, joka kertoo Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista tuhoista Ukrainassa. Elokuva, ideoitu ja tuotettu viulisti Maksym Filatovin toimesta, voitti palkinnon IMVA-musiikkivideokilpailussa Budapestissä. Dokumentin lyhennelmä nosti esiin sodan hinnan ja rauhan puolesta taistelemisen tärkeyden.
Ukrainalainen tanssi- ja lauluyhtye Gutsulia
Gutsulian konsertti tarjosi unohtumattoman matkan Ukrainan kulttuurin sydämeen Tampere-talon Pienessä salissa helmikuussa 2024. Yhtye esitteli perinteisiä ukrainalaisia kansantansseja eri alueilta, antaen yleisölle mahdollisuuden uppoutua maan rikkaaseen musiikilliseen ja tanssilliseen perintöön. Konsertin ohjelmassa oli mukana yhdeksän lahjakasta taiteilijaa, jotka kukoistivat lavalla tuoden esille ukrainalaisen taiteen monimuotoisuutta.
Tapahtuma ei kuitenkaan ollut pelkkä viihdyttävä esitys, vaan myös teko, joka tuki Ukrainan taiteilijoita vaikean ajan keskellä. Osallistujat osoittivat solidaarisuuttaan Ukrainan taiteilijoille, jotka kamppailevat vaikeissa olosuhteissa.
Olemme Tampere-talossa vahvasti sitoutuneet jatkamaan Ukrainan tukemista ja pyrimme jatkuvasti löytämään uusia keinoja tuen konkreettiseksi toteuttamiseksi.
Vastuullinen Tampere-talo-konserni
Tapahtumayhtiöidemme liiketoiminta perustuu tapahtumiin ja kohtaamisiin – hetkiin, jotka tuottavat ja lisäävät ihmisten ja ympäristön hyvinvointia yhteiskunnassamme.
Olemme sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030:een, ja työskentelemme joka päivä ympäristön, ihmiset ja talouden tasavertaisesti huomioiden ja kestävää kehitystä tavoitellen.