Hyppää sisältöön

Tolkien taiteen inspiraationa -keskustelutilaisuus

J. R. R. Tolkienin taiteesta keskustelevat John Howe, Mikko Kanninen, Tuomas Kantelinen ja Susanna Keinänen. Vapaa pääsy.

Aika 09.07.2024 16.00

TilaTampere-talo, Pieni sali

Tietoa tapahtumasta

Ti 9.7.2024 klo 16
Pieni sali, Tampere-talo

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kesto n. 1 tunti. Keskustelu käydään englanniksi.

Hobitit, entit, haltiat sekä muut Keski-Maan asukkaat ovat kaikki lähtöisin englantilaisen fantasiakirjallisuuden isän J. R. R. Tolkienin (1892–1973) kiehtovasta ja rikkaasta mielikuvituksesta. Kirjailijan fantasiajärkäle Taru Sormusten herrasta ja muut suosikkiteokset ovat inspiroineet vuosikymmenten ajan myös uusia taidemuotoja kuvataiteesta kuunnelmiin, valkokankailta videopeleihin ja teatterista televisioon.

Tervetuloa Tampere-talon keskustelutilaisuuteen, jonka aihe on ”Tolkien taiteen inspiraationa”. Pienen salin lavalla keskustelevat kanadalainen fantasiakuvittaja John Howe, Tampere-talossa elokuussa ensi-iltansa saavan Taru Sormusten herrasta -näytelmän ohjaaja Mikko Kanninen ja säveltäjä Tuomas Kantelinen sekä Suomen Tolkien-seura Kontu ry:stä kirjallisuustieteiden maisteri ja suuri Tolkien-fani Susanna Keinänen. Keskustelua johtaa Tampere-talon tuottaja Antti Oksa.

Tuotanto Tampere-talo Oy

John Ronald Reuel Tolkien (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Elämäntyönsä Tolkien teki Oxfordin yliopistossa anglosaksin sekä englannin kielen ja kirjallisuuden professorina. Jo nuorena miehenä hän kuitenkin kiinnostui muinaisista myyteistä, muun muassa Suomen Kalevalasta, ja omien ”haltiakielten” luomisesta. Tolkien halusi kirjoittaa mytologian Englannille, ja tästä ideasta kehittyi vähitellen suuri tarukokoelma, Silmarillion, jota Tolkien hioi koko aikuisikänsä ajan.

Tolkien kertoi paljon satuja neljälle lapselleen ja näistä syntyi hänen esikoisromaaninsa Hobitti (1937), klassinen etsintäretki, jossa pienikokoinen hobitti Bilbo Reppuli, 13 kääpiötä ja velho Gandalf lähtevät vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin anastamaa kulta-aarretta. Varsinaisen läpimurtonsa Tolkien teki 1960-luvulla, jolloin hänen Hobitin jatkoksi kirjoittamansa tuhatsivuinen Taru Sormusten herrasta (1954–55) nousi suosioon Yhdysvalloissa.

Taru Sormusten herrasta kertoo hyvän ja pahan taistelusta ja siitä kuinka kaikista pienimmätkin voivat kyetä suuriin urotöihin. Tolkien yhdisti eeppiseen seikkailutarinaan aineksia Silmarillion-myyteistään. Tuloksena oli nykykirjallisuudessa hyvin ainutlaatuinen teos, joka on säilyttänyt suosionsa lukijapolvelta toiselle, poikinut kokonaisen kirjallisuuden lajityypin ja valittu lukuisissa äänestyksissä 1900-luvun vuosisadan kirjaksi. Tolkienin kuoleman jälkeen hänen poikansa Christopher toimitti Silmarillionin julkaisukuntoon.

Esiintyjät

Kuva: Lucas Vuitel

Kanadan Vancouverissa vuonna 1957 syntynyt John Howe opiskeli kuvittamista Ranskan Strasbourgissa ja Pariisissa ja asuu nykyään Sveitsissä. Hän on työskennellyt vapaana taiteilijana vuodesta 1981. Howe on kuvittanut lukuisia J. R. R. Tolkienin Keski-Maan mielikuvitusmaailmaan sijoittuvia kirjoja, julisteita, karttoja, kalentereita ja lautapelejä.

Konsepti- ja lavastussuunnittelijana Howe oli yhdessä kuvittaja Alan Leen kanssa keskeisessä roolissa siinä, miltä elokuvaohjaaja Peter Jacksonin palkitut Taru Sormusten herrasta – ja Hobitti-trilogiat näyttivät valkokankaalla vuosina 2001–2014. Viime vuosina hän on toiminut Taru Sormusten herrasta: Mahtisormukset -fantasiasarjan (2022–) ja joulukuussa 2024 ensi-iltansa saavan Taru Sormusten herrasta: Rohirrimin sota -anime-elokuvan konseptitaiteilijana.

”Minua on aina kiinnostanut syvästi historia, taide ja arkkitehtuuri. Piirsin ja maalasin kuvia Tolkienin tarinoiden pohjalta kauan ennen kuin minusta tuli ammattikuvittaja. Kasvaessani Kanadan maaseudulla fantasiakirjallisuus tarjosi portin toiseen ulottuvuuteen ja sytytti mielikuvitukseni. Tolkienin luoma maailma on erityisen yhtenäinen, rikas ja jännittävä, ja siinä on kerroksittain kertomuksia. En ole tähän päivään mennessä kyllästynyt vaeltamaan Keski-Maassa luonnosvihko kainalossani”, Howe kertoo.

Kuva: Antti Yrjönen

Mikko Kanninen (s. 1971) on Tampereen Teatterin johtaja, teatteriohjaaja, teatteritaiteen tohtori ja näyttelijä. Hän on työskennellyt teatterialalla lähes 30 vuotta ja ohjannut useita teoksia keskeisiin suomalaisiin ammattiteattereihin. Lisäksi hän on näytellyt suomalaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Kannisen harrastuksiin kuuluvat lauta- ja roolipelit, avantouinti, triathlon ja musiikin tekeminen.

Kanniselle Taru Sormusten herrasta -näytelmän ohjaaminen on unelmatyö, jollaisia osuu kohdalle harvoin. Hän tunnustautuu täydeksi Tolkien-faniksi, joka on lukenut kirjailijan teokset ja elämäkerrat useaan kertaan. Kannisen mukaan Taru Sormusten herrasta on kaikenikäisten fantasiaklassikko, josta nauttiakseen ei tarvitse olla fantasian kuluttaja. Teoksen ytimessä on universaali sinne ja takaisin -tarina, joka muuntuu monenlaisiin tulkintoihin.

”Suomesta ei taatusti löydy ketään, joka ei olisi jossain muodossa törmännyt teokseen. Olitpa sitten kirjojen, elokuvien tai musiikin ystävä, Tampereen esityksessä tuomme kaikkien taidemuotojen parhaat puolet yhteen. Meidän versiomme ottaa huomioon koko Keski-Maa-kaanonin, mikä on jo itsessään täysin uutta Suomen teatterilavoilla. Teos palvelee suuren yleisön lisäksi myös meitä ’tolkienisteja’, sillä en usko, että esityksestä löytyy ainuttakaan virhettä suhteessa alkuperäisteokseen”, Kanninen vinkkaa.

Kuva: Krista Keltanen

Palkittu Tuomas Kantelinen (s. 1969) on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia elokuvasäveltäjiä. Kantelinen on urallaan säveltänyt musiikin lähes sataan koti- ja ulkomaiseen elokuvaan. Joukossa on väkevää draamaa, historiallisia suurelokuvia, animaatiota, trillereitä, Hollywood-actionia sekä koko perheen elokuvia. Vierasta hänelle ei ole myöskään sävellystyö klassisen musiikin saralla. Kantelisen musiikki puhutteleekin koko kansaa.

Kantelinen on säveltänyt Tampereen Taru Sormusten herrasta -suurtuotantoa varten uutta alkuperäismusiikkia. Musiikki siivittää lavan tapahtumia, hahmoja ja näiden tunnetiloja elokuvallisen soundtrackin tavoin. Säveltäjä itse kuvailee, että fantasiaseikkailun musiikki on ”taattua Kantelista”. Musiikin tulkitsee paikan päällä akustisesti Tampere Filharmonian 40-henkinen vuorotteleva kokoonpano.

”Teemoja löytyy eri hahmoille, tapahtumille ja tietyille avainpaikoille. Iki-inspiroituneen Mikko Kannisen kanssa on ollut hienoa pallotella erilaisten teemojen ja hahmojen merkityksiä rakentamallemme maailmalle. Mikko on todellinen kävelevä Tolkien-ensyklopedia, ja on jännittävää tarttua legendaariseen teokseen, joka merkitsee monille paljon. Taiteilijoina toivomme tekevämme oikeutta faneille”, Kantelinen kertoo.

Kirjallisuustieteiden maisteri Susanna Keinänen (s. 1991) on Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n rahastonhoitaja ja jäsensihteeri. Keinänen kuvailee itseään puhdasveriseksi lukutoukaksi. Hän on useiden vuosien ajan osallistunut seuran jakaman Kuvastaja-palkinnon asiantuntijaraatiin, jonka johdosta hän lukee Tolkienin tuotannon lisäksi paljon uutta suomalaista fantasiakirjallisuutta.

”Tolkien-harrastukseni alkoi, kun löysin Taru Sormusten herrasta -kirjat suunnilleen samoihin aikoihin, kun Peter Jacksonin elokuvatrilogia julkaistiin. Opiskelin kirjallisuutta Tampereella ja osallistuin opiskeluaikana paikallisen smialin eli Kontu-harrastekerhon toimintaan. Smial on hobittien kieltä ja tarkoittaa heidän kotikoloaan. Smialeissa pelataan monenlaisia pelejä, kuten rooli- ja liveroolipelejä sekä fantasia-aiheisia lautapelejä ja korttipelejä. Näkökulmani Tolkienista inspiraationsa saaneeseen taiteeseen on ennen kaikkea fanin näkökulma”, Keinänen kertoo.

Vuonna 1992 perustetun Kontu ry:n tarkoitus on edistää J. R. R. Tolkienin teosten ja elämäntyön tuntemusta ja tutkimusta Suomessa, luoda yhteyksiä Tolkienista kiinnostuneiden välille niin kotimaassa kuin ulkomailla, edistää fantasiakirjallisuuden ja -elokuvien harrastamista sekä toimia yhteistyössä alan verkkosivustojen kanssa. Suomessa Tolkien-harrastajat toimivat esimerkiksi Kontuwiki-sivuston ja Vihreä lohikäärme -foorumin kautta. Tolkien-seura Kontu järjestää omina tapahtuminaan kokoontumisviikonloppuja sekä paikalliskerhojen tapahtumia.

Tulevat tapahtumat

The Lord of the Rings
/
  • Tampere-talo
  • Orkesterimusiikki
  • Sirkus
  • Teatteri

Taru Sormusten herrasta

Tervetuloa elämäsi seikkailuun, kun J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko muuntuu näyttämölle täysin ennennäkemättömällä tavalla.

/
  • Tampere-talo
  • Klassinen musiikki
  • Ooppera, operetti
  • Orkesterimusiikki

Beethoven: Fidelio-oopperan konserttiversio

Beethovenin menestysoopperan konserttiversion johtaa Susanna Mälkki. Solisteina loistavat suomalaiset tähtilaulajat, kuorona laulaa Tampereen Oopperan kuoro ja orkesterina soittaa Tampere Filharmonia.