Hyppää sisältöön

Tampere-talo Oy:n tulos oli koko alkuvuoden jatkuneista koronasuluista huolimatta positiivinen – Kasvu ja kehittyminen jatkuvat emo- ja tytäryhtiöksi jakautuvassa yhtiössä

Tampere-talo Oy teki viime vuonna pandemiasta huolimatta positiivisen tuloksen. Toteutunut liikevaihto vuonna 2022 oli 14,7 milj. euroa, kun se vielä edellisenä vuonna 2021 oli 6,2 milj. euroa. Vuoden 2022 tulos on 33 942,52 euroa. Tällä liikevaihdolla yhtiö palaa takaisin siihen kokoluokkaan, jossa sen toiminta oli ennen pandemiaa. Yhtiön kasvu ja kehittyminen jatkuvat emo- ja tytäryhtiöksi…

Vuonna 2022 tapahtumat olivat pandemian aikaisten rajoitusten vuoksi kielletty tammi-helmikuun ajan. Tapahtumat käynnistyivät vaiheittain kevätkauden aikana. Alkuvuodesta yhtiö alkoi operoida Tampere-talon lisäksi myös toista tamperelaista kiinteistöä, Tuulensuun Palatsia, jossa kulttuuri- ja yritystapahtumat voitiin käynnistää viimeistenkin tapahtumasulkujen purkauduttua maaliskuussa.

Näiden operointikohteiden lisäksi Tampere-talo tuotti tapahtumia eri tapahtumatiloihin promoottorina ja tapahtumayhtiönä. Esimerkkinä näistä voidaan mainita Nokia Arenalle Bauer Median kanssa yhteistyössä tuotettu Iskelmä Gaala maaliskuussa sekä Kantelinen Companyn kanssa tuotettu Lumikuningatar-jääbaletti joulu-tammikuussa.

Tapahtuma-alan vilkastuminen näkyi myös tapahtuma- ja kävijämäärissä. Tampere-talo oli mukana tuottamassa yhteensä yli tuhatta tapahtumaa, jotka keräsivät kaikkiaan n. 381 000 tapahtumakävijää. Kun tähän kävijämäärään lasketaan mukaan myös Tampere-talon päiväkävijät, tavoitti yhtiön toiminta yhteensä 475 000 kävijää.

”Olen ylpeä henkilökuntamme kyvystä ponnistaa tapahtumasulusta uusiin avauksiin. Olemme käynnistäneet toiminnan Tuulensuun Palatsissa, kirineet alkuvuoden takamatkan yritys- ja yhteisötapahtumien järjestämisessä sekä hakeneet tapahtumatoimistomme kautta kasvua toimimalla joustavasti muuallakin kuin Tampere-talon tiloissa. Tämä on yhtiömme osoitus muuntautumiskyvystä, ja tällä kriisin aikaisella reagoinnillamme olemme varmistaneet sen, ettei kaupungin erilliselle avustukselle pandemian aikana ole ollut tarvetta. Kiitos myös yhtiön hallitukselle ja omistajallemme Tampereen kaupungille luottamuksesta siihen, että tapahtumallisuuteen ja sen kehittämiseen Tampereella kannattaa panostaa”, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas iloitsee.

Kasvu ja kehittyminen jatkuvat emo- ja tytäryhtiöksi jakautuvassa yhtiössä

Tampere-talon toimintaympäristö ja kilpailukenttä ovat muuttuneet vuosien varrella. Yhtiö on reagoinut muutokseen sekä pienentyneeseen kaupungin avustukseen hakemalla kasvua ja uutta kannattavaa liiketoimintaa myös Tampere-talon kiinteistön ulkopuolelta.

Lakimuutoksen pohjalta Tampere-talo Oy on vuoden 2023 alusta lähtien eriyttänyt vielä tarkemmin kirjanpidossa yleishyödyllisen taidetoiminnan ja markkinaehtoiset liiketoiminnot. Asiantuntijoiden mukaan Tampere-talo voi jatkaa toimimista yhden yhtiön sisällä, mutta läpinäkyvyyden lisäämiseksi sekä toiminnan selkeyttämiseksi erilaisten rahoittajien näkökulmasta on lähdetty selvittämään yhtiörakenteen muutosta. Selvityksessä on tarkentunut se, että yrityksen liiketoiminta jaetaan kahteen eri yhtiöön, yleishyödyllistä toimintaa tekevään emoyhtiöön ja markkinaehtoiseen tytäryhtiöön.

”Tarkoituksena on jakaa yhtiön toiminnot ja brändit selkeästi eri yhtiöihin, mutta samalla kuitenkin mahdollistaa yhtiöiden välinen synergia niissä toiminnoissa, joissa se on taloudellisesti ja toiminnallisesti tarkoituksenmukaista, kuten esimerkiksi myynnissä ja hallinnossa. Tampere-talon markkinaehtoinen liiketoiminta on rahoittanut viimeiset 20 vuotta yleishyödyllistä taidetoimintaa, ja tätä toimintamallia on tarkoitus jatkaa. Näin vahvistamme edellytyksiämme tuottaa jatkossakin korkealaatuista kulttuuritarjontaa sekä matalan kynnyksen tapahtumia.”, Tampere-talon hallituksen puheenjohtaja Martti Silvennoinen kertoo.

Tampere-talon jakamista tytäryhtiömalliin perustuvaksi konserniksi edistetään tämän vuoden aikana, ja toiminta uudessa yhtiömallissa on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2024.

Lisätiedot:

Paulina Ahokas
Toimitusjohtaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 551 1551
paulina.ahokas@tampere-talo.fi

Martti Silvennoinen
Hallituksen puheenjohtaja 19.4.2023 saakka
Tampere-talo Oy
Puh. +358 4 007 02535
martti.silvennoinen@kotiportti.fi

Kristiina Michelsson
Hallituksen puheenjohtaja 19.4.2023 alkaen
Tampere-talo Oy
Puh. +35850 409 8480
kristiinamichelsson@gmail.com

LIITE: Poimintoja tilinpäätöksestä ja vuoden 2022 tapahtumista

Liikevaihto ja tulos 

  • Tampere-talo Oy:n liikevaihto oli tilikaudella 14,7 milj. euroa (6,2 milj. euroa vuonna 2021). Liikevaihto oli 5,97 % budjetoitua pienempi.
  • Voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli -19 tuhatta euroa (0,49 milj. euroa vuonna 2021) ja tilikauden voitto 34 tuhatta euroa (-15 tuhatta euroa vuonna 2021).
  • Tampere-talon saama toiminta-avustus vuodelle 2022 oli 779 000 euroa. Avustuksen tarkoituksena on mahdollistaa sellainen Tampere-talon hyvissä olosuhteissa toteutuva kulttuuritarjonta, joka ei toteudu markkinaehtoisesti. Avustus kohdistui yleishyödylliseen taidetoimintaan, kuten lasten tapahtumiin ja maksuttomiin tapahtumiin, kuten Tampere Filharmonian Puistokonsertti.

Vuoden 2022 tapahtumista

  • Konsertit ja kokoukset vetävät Tampereelle väkeä, joka myös käyttää rahaa eri palveluihin. Tampere-talo tuottaa Tampereen talousalueelle matkailu- ja tapahtumatuloa n. 50 miljoonaa euroa. Luku pohjautuu Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Synergoksen vuonna 2018 tekemään tutkimukseen ja sen pohjalta uudelleenarvioituun lukuun vuodelle 2019. 
  • Lumikuningatar-tuotanto toi ulkopuolisen Salmi Analytics -tutkimustahon tutkimuksen mukaan Tampereen talousalueelle noin 3,4 miljoonaa euroa matkailu- ja tapahtumatuloa joulu-tammikuun vaihteessa. Tuotannon kutsumana Tampereelle saapui mm. The Timesin toimittaja, joka kirjoitti Tampereesta ylistävän matkailuartikkelin, jonka luki printissä ja digitaalisesti yli kaksi miljoonaa kansainvälistä lukijaa ja josta hyötyy koko Tampereen matkailuelinkeino.
  • Helmikuussa CONNECT Route Development Forum eli ilmailualan konferenssi järjestettiin Tampere-talossa. Tapahtumaa olivat järjestämässä Business Tampere, Tampereen kaupunki ja Tampere-talon Tavicon-kongressitoimisto.
  • Tampereen Oopperan Mozartin Taikahuilun näki helmikuussa 8 000 henkeä, mukana tuotannossa olivat Tampereen Oopperan kuoro ja Tampere Filharmonia.
  • Maaliskuussa Tampere-talo osallistui Ukrainan kriisin uhrien auttamiseen yhteistyössä Tampereen alueen taidelaitosten kanssa. Tampere-talossa järjestetty tukikonsertti Apua Ukrainalle! keräsi yhteistyönä 35 400 euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon turvaamaan konfliktialueilla elävien ihmisten perustarpeita.
  • Huhtikuussa juhlittiin uudistunutta Tampereen Tullintoria useilla tapahtumilla ja ohjelmalla, jonka Tampere-talon tapahtumatoimisto Events Tampere järjesti. Avajaisissa esiintyivät muun muassa laulaja Mikko Harju ja viulisti Lotta Marie, lisäksi kauppakeskuksessa nähtiin eläviä patsaita ja karikatyyripiirtäjiä.
  • Toukokuussa ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali toi Lontoon Philharmonia-orkesterin vierailulle ja esiintyi täydelle Isolle salille.
  • Toukokuussa Tampere-talo täyttyi jääkiekkohuumasta, kun Tampere-talossa järjestettiin jääkiekon MM-kisojen akkreditointi, kongressi, valmennusseminaari ja kiekkolegendojen gaalailta sekä Hall of Fame -julkistus.
  • Tampere Chamber Music -festivaali kesäkuussa kokosi merkittävän joukon kansainvälisiä huippuesiintyjiä Tampereelle. Festivaalin teema oli Aikasillalla – taikaa ja tarinoita.
  • Tampere-talon kesän näyttelyt ja konsertit kiinnostivat kotimaan- ja ulkomaanmatkailijoita. Juhannusviikolta elokuun puoleen väliin Tampere-talossa vieraili yhteensä jopa 70 000 kävijää, mikä ylitti kaikki odotukset. Kesän aikana Tampere-talossa nähtiin kolme näyttelyä: Unofficial Galaxies -keräilyesinenäyttely, Rauli Virtasen Saigonista Kiovaan 1972–2022 -valokuvanäyttely sekä Miltä Suomi kuulostaa? -ääninäyttely.
  • Pohjoismainen kuurosokeusalan konferenssi pidettiin Tampere-talossa syyskuussa. Konferenssi järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa.
  • Tampere-talo tuotti The Ukrainan National Ballet of Odessan Suomen kiertueen yhdeksällä paikkakunnalla, joista kolme esitystä oli loppuunmyytyjä. Joutsenlampi nähtiin Tampere-talossa 21. joulukuuta.
  • Lokakuussa Suomen kansainvälisesti menestyneimmän valosuunnittelijan ja visualistin Mikki Kuntun monitaiteinen A Night of Light -gaala ja Holstin Planeetat Tampere Filharmonian kanssa keräsivät kaksi kertaa yleisön Isoon saliin.
  • Marraskuussa Latvian kansallisbaletti vieraili Tampereella Romeo ja Julia -baletilla kolmen esityksen verran.
  • Joulukuun alussa Kirjafestarit kokosi kirjailijat ja lukijat yhteen: tapahtumassa koettiin noin 200 ohjelmanumeroa ja vieraili 4 500 kävijää.
  • Konsertit keräsivät yleisöä kuten ennen koronavuosia. Tampere-talossa koettiin myös monia kansainvälisiä tähtihetkiä, mm. Toto, Eva Dahlgren, Max Raabe & Palast Orchester, Jethro Tull, Lisa Nilsson ja huippukitaristi Jeff Beck – mukanaan yllätysesiintyjä Johnny Depp. 

  • Tampereelle vuoden 2021 lopulla valmistunut Nokia Arena on mahdollistanut Tampere-talolle uudenlaista toimintaa. Tampere-talo tuotti areenalle maaliskuussa jo perinteeksi muodostuneen Iskelmä Gaalan yhdessä Bauer Median kanssa, ja loppuvuoden kohokohta oli yleisön rakastaman Lumikuningatar-jääbaletin kantaesitys yhteistyössä Kantelinen Companyn kanssa.