Hyppää sisältöön

Sopiva rytmi, suihkivat askeleet – Teetanssit liikuttaa kehoa ja vie muistoihin

Osana yhteiskuntavastuuta, yhteisöstä huolehtimista, Tampere-talo tarjoaa kerran kuussa Teetanssit, joka on suosittu matalan kynnyksen tanssitapahtuma.

Tarja ja Jalo Virkki tanssimassa Tampere-talon pääaulan Teetansseissa. Taustalla soittaa Tampereen Kotkien puhallinorkesteri.
Tarja ja Jalo Virkki käyvät Tampere-talon Teetansseilla aina kun ehtivät. Pari harrastaa tanssia monta kertaa viikossa.

On tavallinen maanantai, kello tulee kaksi iltapäivällä, Kotkien puhallinorkesteri on valmiina Tampere-talon aulassa ja Teetanssien alkusoitto lähtee liikkeelle.

Sitten alkaa ensimmäinen valssi. Osa pareista siirtyy heti tanssilattialle, eli keskelle Tampere-talon leveää aulaa. Osa vielä kuulostelee, hakee rytmiä. Vartalot kuitenkin lähtevät pikkuhiljaa keinumaan ja jo seuraavan Elämää juoksuhaudoissa -valssin aikana lähes kaikki siirtyvät ”parketille”.

Teetanssit on osa Tampere-talon yhteisöllistä toimintaa. Se on maksuton ja kaikille avoin tanssitapahtuma talon aulassa kerran kuukaudessa. Nimensä tapahtuma on saanut siitä, että tauolla tarjoillaan teetä.

Tanssimaan mahtuu myös pyörätuolin kanssa, ja taloon on toki esteetön kulku.

Tanssilajit tietysti pareittain

Teetansseja on järjestetty jo vuodesta 2018 ja musiikista on alusta lähtien vastannut perinteikäs, jo vuonna 1927 perustettu Partiolippukunta Tampereen Kotkien puhallinorkesteri. Puhelinorkesterissa pitkään soittanut Jouko Someroja muistaa, että aluksi tanssit pidettiin torstaina mutta myöhemmin ne siirrettiin maanantaille, jolloin Muumimuseo on kiinni.

Kotkien puhallinorkesterin ohjelmatoimikunta valitsee jokaiseen Teetanssit-tapahtumaan sopivan setin kappaleita ja myös harjoittelee niitä. Soittamassa ei toki ole koko noin 50-henkinen soittokunta vaan parisenkymmentä jäsentä.

”Suomalaisen tanssikulttuurin mukaisesti kutakin tanssilajia soitetaan aina pareittain: kaksi valssia, kaksi tangoa, kaksi rumbaa jne. Yleisö on toivonut, että kappaleiden nimet sanottaisiin, joten juontaja kertoo niistä aina muutaman sanan”, Someroja sanoo.

Parissa kappaleessa kuullaan myös laulua, mutta pääosin musiikki on instrumentaalista – pohjautuen tietysti ennen kaikkea puhallinsoittimiin.

Päivätanssit ovat eläkeläisille tarpeen

Yksi parketilla viihtyvistä pareista, Tuula ja Heikki Nieminen, kertoo käyneensä Teetansseilla jo useita vuosia.

”Nuorempina käytiin lavatansseissa eri lavoilla, kun kierrettiin karavaanareina Suomea. Nykyään – yli 70-vuotiaina – tämä Teetanssit on meille sopiva”, pariskunta tuumaa.

Niemiset pitävät tärkeänä ja hyvänä, että Tampere-talo järjestää kaikille avoimia, matalan kynnyksen tanssitapahtumia. Samaa mieltä on toinen Teetansseissa jo vuosia aktiivisesti käynyt pariskunta, Tarja ja Jalo Virkki.

”Nimenomaan päivätanssit ovat eläkeläisille tärkeitä, koska he eivät iltaisin välttämättä jaksa lähteä. Eikä päivätansseja kovin paljon järjestetä, joten Teetanssit on tarpeen.”

Virkit ovat intohimoisia tanssijoita ja käyvät erilaisilla kursseilla salonkitansseista argentiinalaiseen tangoon. He myös vetävät maanantaisin Tampereen kansalliset seniorit ry:n tanssikerhoa Ratinassa.

”Olemme käyneet Teetansseilla muutaman kerran koko ryhmän kanssa ja kaikki ovat tykänneet.”

Ilmaistapahtuma Teetanssit Tampere-talon pääaulassa
Tuula ja Heikki Nieminen tanssivat mielellään lähes kaikkia tanssilajeja, vain humpan he jättävät väliin.

Musiikki tuo muistoja

Tampere-talon aulassa päästään lähes tanssilavatunnelmaan keskellä talvea. Kymmenet kenkäparit suihkivat lattiaa vasten, jotkut pariskunnat pyörähtelevät näyttävästi ja kukkamekkokin joukossa vilahtaa. Jotkut keinahtelevat hillitymmin. Aulan liepeiltä löytyy tyhjempiä käytäviä, joissa mahtuu tanssimaan laajoja kuvioita.

”Tampere-talon aulan lattialla on hyvä tanssia ja puhallinorkesterin soiton tempo on eläkeläisille oikein sopiva, vaikka me kyllä tykättäisiin nopeammistakin”, hymyilee tanssikonkari Jalo Virkki.

Vaikka pääosa osallistujista on senioreja, Jouko Someroja Kotkien puhallinorkesterista vinkkaa, että Teetanssit on loistava paikka vaikkapa harjoitella häävalssin askelia ennen häitä.

Humpan aikana tanssilattialle tulee enemmän tilaa, kun osaa siirtyy jo huilaamaan. Nopeajalkaiset innostuvat vielä.

Toisaalta välillä on mukavaa vain istua ja kuunnella. Jotkut tulevatkin paikalle pelkästään kuuntelemaan. Ohjelmiston laulut ovat tuttua tanssimusiikkia eri vuosikymmeniltä, joten ehkä monet myös sen myötä palaavat elämänsä tärkeisiin hetkiin.

Musiikki tuo muistoja ja menee syvälle tunteisiin. Kyllä sen täältä orkesterin puoleltakin katsoessa näkee, että tämä hetki on monille tärkeä. Tanssi pukee soittamamme musiikin liikekielelle.

Jouko Someroja
Ilmaistapahtuma Teetanssit Tampere-talon pääaulassa

Hyvä tietää

Tampere-talon Teetanssit on maksuton, matalan kynnyksen tanssitapahtuma kaikenikäisille. Teetanssit on osa Tampere-talon vastuullisuustyötä ja yhteisöistä huolehtimista.

Tampere-talo vastuullisuus yhteisö

Teksti Sinikka Tierna
Kuvat Tampere-talo