Hyppää sisältöön

Valoa ja vaihtuvia näyttelyitä – Tampere-talon Talvipuutarha tarjoaa tilaa taiteelle

Tampere-talon Talvipuutarhassa vaihtuvat taidenäyttelyt pääsevät ansaitsemalleen paraatipaikalle. Tällä hetkellä tilassa pääsee tutustumaan kahden tamperelaisen taiteilijan, Mari Tuomisen ja Ilkka U. Pesämaan, ensimmäiseen yhteisnäyttelyyn. ”Unissakävelijän kompastuskiviä eli epätäydellisiä merkintöjä” on esillä Talvipuutarhassa 2.2.2024 – 18.2.2024.

Taiteilija Mari ihailee Ilkan mustavalkotussityötä
Mari Tuominen ihailee Ilkka U. Pesämäen teosta ”Suomen historiaa nonfiguratiivisina opetustauluina #13: Keravalaisen matriarkan juhlanuttu ja muutamia lyömäaseita.”

Taiteilijoiden suusta

Mari Tuomista ja Ilkka U. Pesämaata yhdistää paitsi tuttavapiiri, myös intohimo tarkkaan ja yksityiskohtaiseen työskentelyyn sekä vaatimattomuus; molemmat kertovat työskentelevänsä mieluummin piilossa valokeilasta, keskittyen itse teoksien luomiseen. He kuvaavat luomisprosessiensa olevan samankaltaisia. Aloittaessaan he eivät vielä tiedä, miltä valmis teos näyttää, vaan työskennellessään he antavat tilaa luovuudelle. Molempien teoksille on ominaista se, että niissä on jotain erityistä, jotain vähän vinksallaan, niin että niistä välittyy leikkisää kepeyttä.

”Tämän tyyppiset teokseni ovat nyt ensimmäistä kertaa julkisesti esillä, ja jopa ystäväni ovat päässeet tutustumaan niihin vasta näyttelyn avajaisten myötä.” Pilakuvistaan tunnettu Ilkka paljastaa.

Taitelijat Mari ja Ilkka tutkivat yhdessä näyttelyn vieraskirjaa
Vieraskirja paljastaa, että näyttelyssä on vieraillut niin paikallisia vieraita kuin ulkomaalaisiakin.

Puitteet kunnossa

Tampere-talon Talvipuutarhaan suuntaaminen oli tulosta Marin kollegan kannustuksesta. Kipinän syttyessä alkoi näyttelyn avausta kohti suunnattu kutkuttava valmistelujakso, joka oli täynnä kiirettä ja odotuksen aiheuttamaa jännitystä. Viimeisimpiä teoksia hiottiin vielä päivää ennen avajaisia. 

Talvipuutarha itsessään tarjoaa ihanteellisen ympäristön taiteen kokemiseen. Valo tulvii tilaan luoden teoksille otollisen taustan. ”Talvipuutarha on Tampereen paras paikka näyttelylle. Valoisa, hyvällä paikalla sijaitseva tila saa taiteen löytämään katsojansa talon kävijöiden joukosta,” kertoo Mari. ”Lisäksi tila on vieläkin upeampi pimeällä, kun sen valot tuovat teokset näyttävästi esiin,” lisää Ilkka.

Taiteilija Mari Tuomisen teos Hevonen, robotti ja avaruus.
Ilkka U. Pesämaa valitsi suosikikseen Marin töistä teoksen ”Hevonen, robotti ja avaruus”.

Talolainen taiteilija

Mari ja Ilkka ovat Talvipuutarhassa ensi kertaa taiteilijoina, mutta toiselle tila on jo tuttua tutumpi vuosien varrelta. Mari toimii Tampere-talo-konsernin tytäryhtiö Talo Eventsissä tuotantosuunnittelijana, ja historiaa talon käytäviltä on kertynyt valtavasti. Monet kollegat ihailevat Marin taiteellista puolta ja kädenjälkeä, mutta Mari myöntää taiteen tekemisen ja palkkatyön yhteiselon vaativan joskus myös tasapainoilua. Parhaimmillaan ne kuitenkin tukevat toisiaan mainiosti painottuen eri tavoin tilanteen mukaan. Juuri nyt on meneillään taiteen aika, jonka on mahdollistanut marraskuussa alkanut vuorotteluvapaa. ”Olen nauttinut mahdollisuudesta uppoutua luovaan työhön ja näyttelyn valmisteluun.” Mari kertoo.

  • ”Unissakävelijän kompastuskiviä eli epätäydellisiä merkintöjä” Talvipuutarhassa 2.2.2024 – 18.2.2024
  • Vapaa pääsy Tampere-talon aukioloaikoina
  • Talvipuutarhan vaihtuvat näyttelyt ovat osa Tampere-talon matalan kynnyksen maksuttomia tapahtumia

Teksti Eeva Kivikkola