Hyppää sisältöön

Saksofoni valokeilassa

Pirkanmaan Saksofonifestivaalin konsertti esittelee saksofonin monipuolisuuden huippuesiintyjien voimin.

Aika 27.04.2024 19.00

TilaTampere-talo, Pieni sali

Tietoa tapahtumasta

Liput 26 €
Eläkeläiset 22 €
Opiskelijat ja lapset 10 €

Saksofoni valokeilassa -konsertti esittelee saksofonin monipuolisuuden huippuesiintyjien voimin. Alun perin klassisen musiikin orkestereihin suunniteltu, sittemmin ikoniseksi jazz-soittimeksi noussut ja lukuisiin eri genreihin muuntautuva saksofoni on poikkeuksellisen ilmaisuvoimainen soitin – kiitos sen laajan dynaamisen skaalan, virtuoosien soiton mahdollistavan koneiston ja laajan efektipaletin.

Konsertti jakautuu taidemusiikkiin painottuvaan ensimmäiseen puoliaikaan ja rytmimusiikkiin keskittyvän toiseen puoliaikaan. Saksofoni soi konsertissa kvartettina, soolona, marimban duettoparina, osana big bandia sekä sen solistina. Herkkiä melodioita, svengaavaa rytmiä, tyylikkäitä sooloja, pehmeitä saundeja ja laajennettuja tekniikoita – tämä konsertti tarjoaa kaikkea!

Konsertti on osa Pirkanmaan Saksofonifestivaalia (PSF), joka kokoaa jälleen yhteen saksofonin ammattilaiset, opiskelijat, harrastajat ja yleisön Tampereelle tiistaista sunnuntaihin 23.–28.4.2024.

Muutokset mahdollisia.

Konsertin kesto n. 2 tuntia sisältäen yhden väliajan.

Tuotanto Tampere-talo ja Pirkanmaan Saksofonifestivaali

Ohjelma

Edvard Grieg (1843–1907): Holberg-sarja, op. 40 (sov. Maarten Jense)
I Praeludium
II Sarabande
III Gavotte – Musette – Gavotte
IV Air
V Rigaudon

Kaartin soittokunnan saksofonikvartetti:
Samu Metsänen, sopraanosaksofoni
Perttu Pannula, alttosaksofoni
Ilta Attila, tenorisaksofoni
Juho Palonen, baritonisaksofoni

Akira Yuyama (1932–): Divertimento

Kalle Oittinen, alttosaksofoni
Harri Lehtinen, marimba

Christian Lauba (1952–): Neljä etydiä alttosaksofonille
I Balafon
II Savane
III Sanza
IV Jungle

Kalle Oittinen, alttosaksofoni

Väliaika

Hot Heros:
Musiikkia matkan varrelta ja tulevaisuudesta
Sami Sippola, tenorisaksofoni
Ville Rauhala, basso
Janne Tuomi, rummut

Johnny Green: Body and Soul (sov. Dave Wolpe)

Petri Nieminen: Suite II for Saxophone Soloist and Big Band (kantaesitys)
Part I: Waltz for Summer 21
Part III: Spring Free Fall

Jukka Hänninen, saksofoni
Tampere Big Band
Juha Untala, kapellimestari

Esiintyjät

Kuva: Miko Sillanpää

Kaartin soittokunnan saksofonikvartetti on tunnettu esiintymisistään tyylikkäänä ja monipuolisena kamarimusiikkikokoonpanona niin konserteissa kuin edustavissa ja viihdyttävissä juhlallisuuksissa. Kokoonpano on esiintynyt viime vuosina Kaartin soittokunnan järjestämien konserttien lisäksi valtiollisissa ja kirkollisissa tilaisuuksissa sekä yksityis- ja yritysjuhlissa. Saksofonikvartetti koostuu neljästä saman soitinperheen soittimesta: sopraano-, altto-, tenori- ja baritonisaksofoneista, ja sitä pidetään sointivärinsä perusteella jousikvartetin sisarkvartettina.

Savosta kotoisin oleva, Helsingissä varttunut ja nykyisin Tampereella asuva Kalle Oittinen (s. 1988) on Suomen eturivin klassisia saksofonisteja ja saksofoninsoitonopettaja. Oittinen on valmistunut Musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta ja työskentelee saksofoninsoiton lehtorina Tampereen Konservatoriossa sekä opettaa saksofonia ja saksofonipedagogiikkaa TAMK Musiikissa (Vuoden 2024 hän tekee saksofoninsoiton lehtorin 50% sijaisuutta Sibelius-Akatemiassa). Lisäksi Oittinen on kysytty kouluttaja sekä vieraileva opettaja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Kesästä 2018 hän on opettanut myös Kälviän musiikkileirillä. Lisäksi Oittinen on Pirkanmaan Saksofonifestivaalin taiteellisen työryhmän jäsen.

Aiemmin hän on työskennellyt mm. Kaartin Soittokunnassa ja toimii säännöllisesti avustajana sinfoniaorkestereissa ja soittokunnissa. Kamarimuusikkona Oittinen toimii erityisesti Saksofonikvartetti Aavan ja TampereRawn jäsenenä monien muiden kokoonpanojen ja projektien lisäksi. Viime aikoina Oittinen on soittanut lukuisia kantaesityksiä ja työstänyt pedagogista materiaalia säveltäjien kanssa.

Solistina Oittinen on esiintynyt Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesterin ja Slovenian Filharmonisen Orkesterin kanssa ja vuonna 2016 sijoittunut toiseksi 8. kansainvälisessä saksofonikilpailussa Nova Goricassa, Sloveniassa. Saksofonikvartetti Aavan kanssa hän on ollut Kaartin soittokunnan solistina syksyllä 2020. Suomen Kulttuurirahasto sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto ovat apurahoin tukeneet Oittisen taiteellista uraa ja 2018 Suomen saksofoniseura myönsi Oittiselle Josef Kaartinen -palkinnon sekä stipendin tunnustuksena saksofoninsoiton hyväksi tehdystä työstä.

Oittinen on myös Pirkanmaan Saksofonifestivaalin hallituksen puheenjohtaja ja Suomen Solistiyhdistyksen jäsen. Vapaa-aika kuluu perheen kanssa touhutessa ja liikuntaa eri muodoissa harrastaen. Omalla ajalla maistuu myös kuppi kahvia podcasteja kuunnellen.

Harri Lehtinen aloitti rumpalin uransa 13-vuotiaana rockbändeissä ja kiertävissä tanssiyhtyeissä. Hän hakeutui 16-vuotiaana Tampereen konservatorion musiikkiopistoon opiskelemaan lyömäsoitinten soittoa Esko Vuorisen oppiin. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Lehtinen liittyi kiertävään tanssiorkesteriin ja seuraavan kolmen vuoden aikana säesti useita iskelmätähtiä. Tämän ajanjakson jälkeen hän pääsi opiskelemaan Tampereen konservatorioon ja valmistui lyömäsoitintensoiton opettajaksi Tiina Laukkasen johdolla vuonna 1996. Vuonna 1998 hän suoritti lyömäsoittimien A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Vuosina 1994 ja 1995 Lehtinen opiskeli Toronton yliopistossa kuuluisan lyömäsoitinyhtye Nexuksen muusikoiden, erityisesti Russell Hartenbergin ja Robin Engelmanin oppilaana. Lehtinen valmistui keväällä 2016 musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-osastolta aiheenaan lyömäsoittajan rooli solistisena kamarimuusikkona. Lehtisen tohtorintutkintoon kuuluva tutkielma ”Percussion Is Revolution – John Cagen lyömäsoitinyhtyemusiikki vuoteen 1943 saakka” julkaistiin Sibelius-Akatemian EST-kirjasarjassa.

Lehtinen valittiin Tampereen konservatorion (nykyisin Tampereen Musiikkiakatemian) lyömäsoitintensoiton lehtoriksi vuonna 2000, ja hän on hoitanut kyseistä tointa siitä asti. Viimeisen kahden vuoden aikana Lehtinen on opettanut ja pitänyt mestarikursseja mm. Portugalissa, Espanjassa, Tanskassa ja Virossa. Lehtinen on myös työskennellyt suurimmassa osassa maamme sinfoniaorkestereita (mm. Tampere Filharmonia, RSO, Sinfonia Lahti, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Lapin kamariorkesteri) sekä lyömäsoittajana että patarumpalina. Lehtinen on esiintynyt Tampere Filharmonian, Pori Sinfoniettan, Lapin kamariorkesterin ja Pyynikki Sinfonian solistina. Tampere Raw’n ja Osuma Ensemblen lisäksi hän soittaa myös useissa kamari- ja pienyhtyeissä, työskentelee teattereissa ja levyttää niin klassista kuin kevyttäkin musiikkia. Kuhmon kamarimusiikkifestivaalien lyömäsoittajana Lehtinen on toiminut vuodesta 2013 lähtien.

Kuva: Saana Tuomi

Improvisoiva tamperelainen kolmikko Sami Sippola, Ville Rauhala ja Janne Tuomi törmäsivät vuonna 2015 keikkamatkalla Brooklynissa kauhtuneeseen kylttiin, jossa mainostettiin alueelle tyypillistä lounasta eli lämpimiä italialaisia voileipiä. Tuore trio oli saanut vähän varkain nimen, joka jäisi kerrasta mieleen.

Hot Herosin debyyttilevy ilmestyi 2016, ja kolmikko keikkaili sen tiimoilta Bulgariaa, Saksaa ja Venäjää myöten.Yhtyeen musiikki hakee innoituksensa kansanmusiikinomaisista teemoista ja improvisaatiosta. Sävellykset ovat lyyrisiä ja eurooppalaisen jazzin perinteestä kumpuavia. Bändin toinen albumi Folkjazz From Finland oli Jazz-Emma-ehdokkaana vuonna 2018. Vodjanoi albumilla orkesterin vieraana toimi pianisti/säveltäjä Iro Haarla.

Yhtyeen viimeisin julkaisu on Hannibal & Hot Heros: Katajainen vuodelta 2022. Tulevia julkaisuja valmisteleva orkesteri työstää parhaillaan albumia jossa vierailevat ykkösketjun solistit ja lyyrikot Are, Kriso K, TomiGun, Hannibal, Lettuoraakkeli sekä Rosa Coste. Trion uusin levy Kammin Jaaretti ilmestyy 2024. 

Jukka Hänninen on vuonna 1961 syntynyt, nokialaislähtöinen, nykyään Akaassa asuva saksofonisti, huilisti ja harmonikan taitaja. Jukka on työskennellyt n. 40 vuotta Tampereella teatterimuusikkona, kymmenissä Ylen musiikkiohjelmissa, mm. Matti Puurtisen ja Jedrzej Nowakin yhtyeissä, Dumb Stuff-yhtyeessä, yli 20 vuotta Tampere Big Bandin lead-altistina sekä lukuisissa jazz-, viihde- ja tanssiorkestereissa. Hänninen on myös säveltänyt teatteri- ja muuta musiikkia, sekä toiminut useita vuosia kapellimestarina Valkeakosken ja Sappeen kesäteattereissa Suomen kesäteatterin tuotannoissa. Harvinaisena yhdistelmänä Suomessa hänen soitinvalikoimaansa kuuluu saksofonien ja huilujen lisäksi myös harmonikka mestarillisella tasolla.

Monipuolisen uransa aikana kapellimestari, trumpetisti, pedagogi ja tuottaja Juha Untala on toiminut teatterikapellimestarina mm. Lahden kaupunginteatterissa teoksissa Anna Karenina, Annie mestariampuja ja Yön sisar. Hän on johtanut vierailijana Lahden, Joensuun, Kotkan, Porin ja Lohjan kaupunginorkestereita sekä Rovaniemen viihdeorkesteria. Untala on johtanut perustamaansa Lahden viihdeorkesteria lukuisissa konserteissa solisteina mm. Maarit Hurmerinta, Ilkka Hämäläinen, Pentti Hietanen, Jore Marjoranta, Laura Voutilainen, Kim Lönnholm ja Hannu Lehtonen.

Vuodesta 2002 työssään Tampereen konservatorion trumpetinsoiton lehtorina ja kapellimestarina Untala on johtanut sinfonista puhallinorkesteri Pyynikin Puhaltajia, joka on hänen johdollaan saavuttanut joka kolmas vuosi järjestettävissä puhallinorkestereiden SM – kilpailuissa kolme kertaa Suomen mestaruuden kunniamaininnalla. Lisäksi hän on johtanut filharmonista vaskiyhtye Ultra Brassia yhteistyössä Piramkin ja TAMKin kanssa.

Vuodesta 2006 alkoi Untalan yhteistyö loistavan ja perinteisen Tampere Big Bandin kanssa. Hän on johtanut musiikkia niin vanhoista swing-klassikoista moderniin jazzmusiikkiin erittäin laaja-alaisesti. Hänen johdollaan orkesteria on saanut nähdä mm. Ylen taltioimassa joulukonsertissa ”Svengaava Joulu” Ylen tv-kanavilta vuodesta 2017 joka joulu. Juha Untala on palkittu vuonna 2012 Kalle Kaihari säätiön vuoden 2012 Tamperelaisesta kulttuuriteosta 6 000 € palkinnolla johdettuaan Pyynikkisalissa Igor Stravinskyn Sotilaan tarina -teoksen.

Kuva: Teemu Mattsson

Tampere Big Band on vuonna 1985 perustettu ammattilaispohjainen orkesteri, joka aluksi oli nimeltään Tampereen Konservatorion Big Band, perustajanaan Raimo Sarmas. Orkesteria on vuodesta 2006 johtanut Juha Untala. Muita pitkäaikaisia kapellimestareita ovat olleet Risto Tanner ja Kari Komppa. Orkesteri on esiintynyt myös mm. Jukka Linkolan, Petri Juutilaisen sekä Peeter Saulin johdolla.

Solisteina ovat toimineet mm. Maria Ylipää, Sonja Lumme, Sami Pitkämö, Sami Saari, Eino Grön ja Waltteri Torikka. Orkesteri on julkaissut kaksi albumia, toinen Kari Kompan (Alba Records) ja toinen Lauri Hannun musiikkia. Orkesteri on kantaesittänyt mm. Lauri Hannun, Kari Kompan, Heikki J. Heinosen ja Petri Niemisen tuotantoa. Tampere Big Band on esiintynyt useissa Ylen ohjelmissa, kuten jouluperinteeksi muodostuneessa Tampere-talon taltioinnissa Svengaava joulu (Yle Areena).

Keikalla, Tampere-talo

Varaa liput ryhmällesi

(väh. 10 hlöä)
ryhmamyynti@tampere-talo.fi
tai puh. 03 243 4501 (ma–pe klo 10–16)

Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittu­malla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Hinta sisältää aamiaisen ja wifin. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!

TULEVIA TAPAHTUMIA

Love recordsin logo ja tapahtuman nimi keskellä kuvaa.
/
  • Tampere-talo
  • Jazz & Blues
  • Rock & Pop

Lauri Porra: LoveProge

Love Records -teemaisessa konsertissa kuullaan upea läpileikkaus suomalaisesta progesta. Porran johtamassa yhtyeessä ovat mukana käsinpoimitut oman alansa huipputekijät.

/
  • Tampere-talo
  • Klassinen musiikki
  • Rock & Pop
  • Viihdekonsertti

Cellomania

Jaani Helanderin ja Lukas Stasevskijn muodostama selloduo soittaa omien sävellystensä lisäksi covereita niin pop- ja rockmusiikista kuin peli- ja elokuvamusiikistakin.