Hyppää sisältöön

Kansantanssifestivaali TRADI: Tradijamit

Katajan paritanssijamit, palkittu kansanmusiikkiyhtye Polenta ja harmonikkavirtuoosi Antti Paalanen kutsuvat yleisöä tanssimaan.

Aika 05.04.2025 21.00

TilaTampere-talo, Sorsapuistosali

Tietoa tapahtumasta

Liput 27,50 € tai TRADI-passi 

Aikataulu:

Klo 20 Ovet avataan
Klo 21–21.45 Katajan kansantanssiopetus
Klo 22–22.45 Kansanmusiikkiyhtye Polenta
Klo 23–24 Harmonikkavirtuoosi Antti Paalanen
Klo 24 Tilaisuus päättyy

Perinteestä syntyy uutta!

Kansantanssifestivaali TRADI järjestetään Tampereella 4.–6.4.2025. TRADI tuo Tampereelle kansantanssin uusimmat tuulet ja rohkeimmat teokset, joissa perinteet saavat uuden muodon. Festivaalin aikana nähdään uusia tanssiteoksia, jotka ammentavat sisältönsä rikkaasta kansanperinteestä mutta katsovat rohkeasti tulevaisuuteen.

Lauantai-illan kohokohtana Tampere-talossa järjestetään Tradijamit. Katajan paritanssijamit, palkittu kansanmusiikkiyhtye Polenta ja harmonikkavirtuoosi Antti Paalanen kutsuvat yleisöä tanssimaan. Luvassa on energinen ja elinvoimainen festivaali, jossa liike, rytmi ja perinne kohtaavat. Tervetuloa mukaan tanssimaan ja kokemaan kansantanssin tulevaisuus!

Tradijamien liput ovat myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa. TRADI-passilla osallistujat pääsevät nauttimaan koko festivaalista vapaasti, kunhan tilaa on.

Lue lisää TRADI-festivaalista: tradi.fi

Tuotanto: Pispalan Sottiisi ja Tampere-talo

Esiintyjät

Kuva: Ulla Nikula

Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattuAntti Paalanen (s. 1977) on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ulkomailla, mm. Japanissa, USA:ssa, Kanadassa, Venäjällä, Ranskassa, Sveitsissä, Itävallassa, Alankomaissa, Belgiassa, Virossa sekä Pohjoismaissa. Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä modernin äänitekniikan hallittu ja oivaltava käyttö. Äänitekniikasta ja elektroniikasta Paalasen konserteissa sekä julkaisuilla vastaa ääniteknikko Samuli Volanto (Matkastudio).

Paalaselta on ilmestynyt neljä sooloalbumia, Äärelä (2007), Breathbox (2010), Meluta (2014) ja Rujo (2019). Suomen Musiikkikustantajat ry palkitsi Paalasen vuoden 2019 nykykansanmusiikkisäveltäjänä Rujo-abumin teoksillaan. Vuonna 2022 Paalanen palkittiin Pohjoismaisten musiikintekijäjärjestöjen verkoston Nordisk Populärauktorunionin (NPU) myöntämällä musiikintekijäpalkinnolla. Paalanen on ollut ehdolla Meluta-albumin teoksillaan vuoden 2016 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon sekä vuoden 2015 Teosto-palkinnon saajaksi.

Paalanen on työskennellyt muusikkona ja säveltäjänä lukuisten eri kansanmusiikkiyhtyeiden sekä tanssiryhmien kuten Pauli Hanhiniemi ja Hehkumo, Trepaanit, Turkka ja Paalanen, Hyperborea, Laitakaupungin orkesteri, Kiharakolmio, Tanssiryhmä Tsuumi, Malviniemi Company sekä Ruska Ensemblen kanssa. Näistä Turkka ja Paalanen voitti Etno-Emma palkinnon vuoden 2006 julkaisullaan Halituli. Kiharakolmion viimeisin albumi Jupilee valittiin vuoden 2016 kansanmusiikkilevyksi ja oli Emma-palkintoehdokkaana vuoden etnoalbumi-kategoriassa.

Paalanen on vieraillut teatterimuusikkona Tampereen Työväen Teatterissa, Suomen kansallisteatterissa sekä Seinäjoen ja Kokkolan kaupunginteattereissa. Viimeisimpänä teatterityönään hän on toiminut kapellimestarina ja musiikin sovittajana yhdessä Kiharakolmio-yhtyeen kanssa Tampereen Työväen Teatterin suositussa näytelmässä Vanhoja Poikia.

Paalanen on koulutukseltaan musiikin tohtori. Taiteellinen tohtorintutkinto Palkeen kieli hyväksyttiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 2015. Paalanen on toiminut kansanmusiikin opetustehtävissä mm. Sibelius-Akatemiassa, Centria-ammattikorkeakoulussa ja Keski-Pohjanmaan konservatoriossa sekä Kaustinen Folk Music Festivalin taiteellisena tuottajana vuosina 2012–2014. Vuonna 2013 Paalaselle myönnettiin Valtion musiikkitoimikunnan 5-vuotinen taiteilija-apuraha vuosille 2014–2018. Koneen säätiö myönsi Paalaselle apurahan vuosille 2023–2024 työskentelyyn kansainvälisellä musiikkikentällä.

Uutta kansanmusiikkia raikkaasti ja räväkästi! Polenta on kolmen viulistin ja yhden kitaristin yhtye, joka soittaa omaa sekä perinteistä pelimannimusiikkia hiki hatussa ja täydellä sydämellä. Yhtyeen jäsenet Mikko Malmivaara (kitara), Aino Kinnunen (viulu), Olli Sippola (viisikielinen viulu) ja Veera Kuisma (viisikielinen viulu) ammentavat inspiraationsa uusiin sävellyksiin pohjoismaisesta perinnemusiikista. Näistä sävellyksistä koostuu Polentan uusin albumi Karkelo, joka julkaistiin helmikuussa 2024. Ketteränä livebändinä tunnetun Polentan keikat huokuvat välitöntä tunnelmaa ja soittamisen riemua.

Vipattaako jalka ja tanssilattia kutsuu bändien soittaessa, mutta et oikein tiedä mitä siellä lattialla tehtäisiin? Kataja opettaa kiinnostavimmat kuviot ja lumoaa vapaan tanssin hytkeellä. Katajan opeilla sukellat kansanomaisen paritanssin meininkiin ja tanssijalka saa tyydytystä koko illan Polentan ja Paalasen takoessa tahtia.

Pääkaupunkiseudulla toimiva KAnsanTAnssiJAmikollektiivi Kataja edistää ja kehittää paritanssikulttuuria, joka vastaa nykyajan tanssitarpeisiin, mutta nojaa elävään suomalaiseen kansantanssiperinteeseen. Kataja järjestää rentoja kansantanssijameja, joissa tanssinnälkäiset voivat ilakoida improvisoidun viemisen ja seuraamisen parissa suomalaisen kansantanssin poljennolla ja kuvioilla – elävällä soitolla tai levyillä säestettynä.

Katajan opettajina toimivat pitkän linjan jamitanssiaktiivit Jari Haavisto ja Mari Solja. He tykästyivät kansantanssiin 2000-luvun alussa Helsingin Opiskelijakansantanssijoissa ja ovat siitä asti treenanneet, opettaneet ja kehittäneen vapaan kansanparitanssin skeneä järjestämällä tapahtumia ja opetuksia. Jarin ja Marin tavoitteena alkeisopetuksessa on mahdollistaa oppilaalle mahdollisimman nopeasti tanssijameihin osallistuminen ja siellä tanssimisesta nauttiminen. Edistyneempien tanssijoiden opettamisessa sydäntä lähellä on kansantanssille tyypillisen svengin ja hytkeen löytäminen, musiikin ja parikontaktin merkitys tanssissa sekä vahvan pohjan rakentaminen jatkuvalle tanssissa kehittymiselle.

Jari on valmistunut kansantanssinopettajaksi Oulun seudun ammattikorkeakoulusta ja on opettanut tanssia 2000-luvun alusta asti mm. tanssiryhmissä Susirekka, Petkele ja Opiskelijakansantanssijat. Mari on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta ja on opettanut kansantanssia mm. Opiskelijakansantanssijoissa sekä pitänyt lukuisia lyhytkursseja pääkaupunkiseudulla.

Keikalla, Tampere-talo

Varaa liput ryhmällesi

(väh. 10 hlöä)
ryhmamyynti@tampere-talo.fi
tai puh. 03 243 4501 (ma–pe klo 10–16)

Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittu­malla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!

TULEVIA TAPAHTUMIA