Matkailualan suurimpiin haasteisiin, ilmastonmuutokseen ja kestävään kasvuun pureutunut Smart Destination -verkkoseminaari lähetettiin Tampere-talosta ke 15.9.
Haasteiden voittamiseksi ja asiakkaiden odotusten täyttämiseksi tarvitaan yhä enemmän rajat ylittävää yhteistyötä, tiedonvaihtoa ja yhteistä kehittämistä. Smart Destination -tapahtumaohjelmassa kuultiin oivalluksia mm. destinaatioiden älykkäästä kehittämisestä, hiilidioksidipäästöjen laskemisesta sekä tietoalustaratkaisuista.
Tapahtuman järjestivät Tampereen ja Helsingin kaupungit yhdessä Euroopan älykkään matkailun pääkaupungiksi vuonna 2020 valitun Göteborgin kanssa. Visit Tampereen kestävän matkailun kehityksen projektipäällikkö Matti Pollari, miten päädyitte toteuttamaan yhteisen seminaarin?
– Smart Destination -verkkoseminaari oli osa 6aika: Carbon Neutral Tourism -projektia. Helsingin, Turun ja Tampereen yhteisen hankkeen tavoitteena on rakentaa kattava kestävän matkailun dataratkaisu, vastaavanlainen projekti on meneillään myös Göteborgissa. Kaupunkeja yhdistää myös valinta Euroopan älykkään matkailun pääkaupungiksi, arvonimi myönnettiin Helsingille 2019, Göteborgille 2020. Kestävyyteen liittyvät haasteet ovat rajat ylittäviä, ja me Tampereella olemme mielellämme mukana tiivistämässä kansainvälistä yhteistyötä, kertoo Pollari hankkeen taustoista.
Smart destination -työssä olennaisia asioita ovat tiedolla johtaminen, kestävyystavoite sekä monipuolinen yhteistyö ja kumppanuudet. Tampereella on oma Smart City ohjelma, ja kaupungin halutaan olevan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, tässä myös matkailualan pitää olla kyydissä.
Puhujina alan huippuammattilaisia
Tilaisuuden puhujakattaus oli vaikuttava. Eniten kuuljoita keräsi Euroopan komissiossa matkailun kestävyyden parissa työskentelevän Misa Labarilen puheenvuoro. Vilkasta keskustelua herättivät mm. liikkumisen datakokeiluja ja Helsingin kaupungin turvallisuuden johtamista koskevat puheevuorot.
Tapahtumaan oltaisiin mielellään otettu myös liveosallistujia, mutta epävarman tilanteen vuoksi tilaisuus päätettiin pitää webinaarina. Tapahtuma tavoitti yli 300 kestävän matkailun ammattilaista pääosin Suomessa ja Ruotsissa, mikä oli hieno onnistuminen.
– Nähdäkseni tavoitimme tapahtuman profiilin kannalta juuri oikean kohderyhmän, ja olen oikein tyytyväinen, sanoo Pollari. Tapahtumasta saatu palaute oli kautta linjan positiivista, tapahtumalle toivottiin jo jatkoa, ja alustavasti tästä Göteborgin ja Helsingin kanssa keskusteltiinkin, Pollari jatkaa.
Ajankohtaisia ja kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja täydensi tapahtuman juontajana loistanut Aino Huilaja. Näkymä Maestro-salin taustalta vihreään Sorsapuistoon tarjosi hienon taustan virtuaalilähetykselle. Tapahtuma antoi erinomaista potkua pohjoismaiselle yhteistyölle, jota pyritään jatkossakin tiivistämään Smart Destination -työn edistämiseksi.
– Tampere-talon osaaminen ja vahva ammattitaito antoivat meille myös hyvää tukea, Pollari kiittää. Ajantasaisella tekniikalla tapahtuman tekeminen ja sisällön jakaminen kansainvälisestikin oli helppoa. Tampere-talon valinta tapahtumapaikaksi oli varsin luonteva, onhan Tampere-talo ollut niin vahvasti kestävyyden edelläkävijä tällä alueella, ja mm. saanut Sustainable Travel Finland -merkin. Vastuullisuusasia on täällä niin olennainen osa tekemistä, että se toimii meille aina vahvana laatulupauksena, sanoo Pollari.
– Oli myös hienoa, että pystyimme kompensoimaan tilaisuuden hiilijalanjäljen Tampere-talon Puuni -yhteistyöllä!
Lisätietoja Visit Tampereen kestävän matkailun kehityksestä matti.pollari@visittampere.fi.