Hyppää sisältöön

Tampere Chamber Music -festivaali ammentaa hyvinvointia musiikista – tarjolla uutuusohjelmaa etenkin lapsille ja nuorille

Tampere Chamber Music -festivaali järjestetään keskiviikosta sunnuntaihin 1.–5. kesäkuuta eri puolilla Tamperetta. Alkuvuoteen kaavailtu kamarimusiikkijuhla siirtyi kesälle koronapandemian vuoksi. Festivaali tarjoaa helposti lähestyttävää sisältöä niin kamarimusiikin taitajille kuin uusista elämyksistä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille kuulijoille. Tämän vuoden festivaali kulkee Taikaa ja tarinoita -teeman alla, ja tarjolla on uutuusohjelmaa etenkin lapsille ja nuorille.

 

Kuudetta kertaa järjestettävä Tampere Chamber Music -festivaali tarjoaa kävijöille keinoja ammentaa hyvinvointia musiikista. Kamarimusiikkia, tarinankerrontaa, tanssia ja luentoja yhdistävän festivaalin tämän vuoden teema on Aikasillalla – Taikaa ja tarinoita, ja tapahtuman toivotaan tavoittavan kamarimusiikin ystävien ja ammattilaisten lisäksi etenkin lapsia ja nuoria. Festivaalin ohjelmatarjontaa on laajennettu lapsille tuttujen satujen avulla, ja opiskelijayhteistyöhön on panostettu uudella tavalla. Festivaalin muusikot järjestävät myös kuusi kamarimusiikin mestarikurssia musiikinopiskelijoille.

 

”Jo kolmatta vuotta kestänyt pandemia-aika on koetellut erityisesti lapsia ja nuoria. Me festivaalin tekijät halusimme omalta osaltamme reagoida tähän tarjoamalla opiskelijoille ennätysmäärän maksuttomia kamarimusiikin mestarikursseja huippuopettajien johdolla sekä ilmaisen sisäänpääsyn saman päivän konsertteihin, jos salissa vain on tilaa. Olemme lisäksi mahdollistaneet 13 opiskelijalle harjoittelun osana festivaalin tuotantokurssia, kun viime vuonna harjoittelijoita oli kolme”, Tampere Chamber Music -festivaalin tuottaja Hanna Kilpinen kertoo.

 

Tampere Chamber Music -festivaalin filosofiaan on alusta asti kuulunut taiteen tuominen myös konserttitalojen ulkopuolelle. Festivaali on ollut mukana Taidetta lähelle -hankkeessa, jonka tavoitteena on synnyttää pysyvää taide- ja kulttuuritarjontaa sekä ainutlaatuisia elämyksiä sosiaali- ja terveysalan toimijoille ja samalla luoda taidelaitoksille ja festivaaleille uusia esiintymisympäristöjä ja mahdollisuuksia uusiin yleisöihin.

 

”Tänä vuonna konsertteja esitetään Tampereen Koukkuniemen palvelutalon asukkaille, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua varsinaisiin tapahtumiin. Esiintyjinä kuullaan festivaalin mestarikursseille osallistuvia nuoria opiskelijoita ja konserteissa esiintyviä taiteilijoita. Tämä nivoo mielestäni upeasti yhteen koko festivaalin kiehtovan teeman, jossa me kaikki aikasillalla askeltavat voimme haltioitua musiikin taiasta ja tarinoista iästä riippumatta”, Tampere Chamber Music -festivaalin taiteellinen johtaja ja pianotaiteilija Heini Kärkkäinen kertoo.

Korkeatasoista ohjelmaa ympäri kaupunkia

 

Korkeatasoisella kamarimusiikkifestivaalilla tavataan kotimaisista huippumuusikoista pianisti Heini Kärkkäisen lisäksi ainakin pianisti Eero Heinonen, viulistit Réka Szilvay ja Kreeta-Julia Heikkilä, alttoviulistit Atte Kilpeläinen ja Kristian Sallinen sekä klarinetisti Christoffer Sundqvist. Kansainvälisiä artistivieraita edustavat muiden muassa sellisti Robert Cohen (GB), viulisti Priya Mitchell (IRL) ja tanssija Pontus Sundset (SWE). Festivaali levittäytyy keskiviikosta sunnuntaihin 1.–5. kesäkuuta Tampere-talon konserttisalien lisäksi muiden muassa Muumimuseoon, G Livelab Tampere -klubille ja Tampereen Vanhaan kirkkoon, ja ohjelmistossa kuullaan musiikkia tutuilta säveltäjiltä kuten Mozart, Pärt, Vasks, Mendelssohn ja Prokofjev.

 

Koko perhe viihtyy perjantaina 3. ja lauantaina 4. kesäkuuta Muumimuseossa Tove Janssonin rakastetun Kuinkas sitten kävikään? –kuvakirjan ympärille rakentuvassa muumikonsertissa, jonka lukijana esiintyy näyttelijä Satu Silvo. Sunnuntain 5. kesäkuuta satukonsertissa tarjolla on uudempaa kotimaista lastenkirjallisuutta, kun runoilija ja näytelmäkirjailija Laura Ruohosen ilmiöksi nousseet Yökyöpelit-tekstit kohtaavat kaikenikäiset kuulijat ja kietoutuvat kamarimusiikin maailmaan.

 

Viime vuoden festivaalilla järjestetyt kaksi yleisön suosikkitapahtumaa saavat jatkoa. Keskieurooppalaistyyppinen Yösoitto-kirkkokonsertti järjestetään Vanhassa kirkossa lauantaina 4. kesäkuuta ja Töistä kotiin palautuen -konsertti Tampere-talon Maestro-salissa perjantaina 3. kesäkuuta. Jälkimmäiseen konserttiin voi osallistua vaikka patjalla makoillen. Festivaalin uutta sisältötarjontaa edustaa jazzin ja bluesin moniottelijan, saksofonisti Jukka Perkon improvisaatiota ja eri musiikkigenrejä yhdistelevä G Livelab -konsertti keskiviikkona 1. kesäkuuta.

 

Lauantaina 4. kesäkuuta Tampere-talossa voi tutustua hyvinvoinnin eri muotoihin. Tanssija Sini Länsivuori pitää kehon liikkeisiin keskittyvän workshopin, joka sopii kaikille festivaalikävijöille taitotasoon katsomatta. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen luennoi lapsen luovuudesta ja leikin tärkeydestä, ja aivotutkija Katri Saarikivi käsittelee aivojen toimintaa ja ajan ja rytmien ymmärtämistä. Luentoihin sisältyy musiikkiesitys. Lauantaina Pienessä salissa muistetaan elokuussa 2021 edesmennyttä säveltäjä ja alttoviulisti Vladimir Mendelssohnia tunnelmallisella muistokonsertilla.

 

Vuoden 2022 Tampere Chamber Music -festivaalia ovat tukeneet rahallisesti Opetus ja -kulttuuriministeriö, Musiikin edistämissäätiö, Tampereen kaupunki ja Tampereen seurakunnat. Tapahtumakumppaneina toimivat Tampere-talo, Tampere Filharmonia, Muumimuseo, TAMK Musiikki, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta, Suomen Musiikkilääketieteen yhdistys, Pirkanmaan festivaalit, G Livelab Tampere, Aamulehti, Sibelius-Akatemia, Metsä Tissue ja Café Puusti.

 

Tampere Chamber Music hyvittää tapahtuman päästöt istuttamalla 20 puuta Tampere-talon hiilinieluun Lempäälässä. Vuoden 2021 festivaali oli tiettävästi Suomen ensimmäinen hiilineutraali klassisen musiikin festivaali. Myös kesän 2022 Tampere Chamber Music toteutetaan hiilineutraalisti.

Liput ja ohjelma

Esiintyjäkuvat

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressiliput

Hanna Kilpinen
Tuottaja
Tampere Chamber Music -festivaali
puh. 041 533 0381
hanna.kilpinen@tampere-talo.fi

 

Tampere Chamber Music ja Tampere-talo ovat tuottaneet yhteisen konsertin vuosittain järjestettävälle festivaalille vuodesta 2017 alkaen. Kamarimusiikkitoimintaa Tampereella järjestävä ja edistävä Tampere Chamber Music ry on toiminut vuodesta 2018.