Hyppää sisältöön

Toivo Kuula: Ikuinen nuoruus

Rakastetun säveltäjän elämästä ja musiikista konsertoivat ja kertovat bassobaritoni Tommi Hakala, kirjailija Juhani Koivisto ja pianisti Kristian Attila.

Aika 21.01.2024 15.00

TilaTampere-talo, Pieni sali

Tietoa tapahtumasta

Liput 34 €, eläkeläiset 29 €, opiskelijat 20 €

Historiallisesti taustoitettu konsertti ja kertomus säveltäjä Toivo Kuulan elämästä ja musiikista.

Tommi Hakala, bassobaritoni
Juhani Koivisto, kirjailija
Kristian Attila, pianisti

Konsertin kesto n. 1,5 tuntia sisältäen yhden väliajan.

Kiihkeä halu säveltäjäksi, nousu suomalaisen musiikin huipulle, raastava rakkaustarina, traaginen kuolema – tästä kaikesta kertoo Ikuinen nuoruus puheen ja musiikin keinoin. Puolentoista tunnin mittaisessa kokonaisuudessa on mukana 13 Toivo Kuulan koskettavinta laulua.

Esiintyjät ovat kiitettyjä Kuulan laulujen ja elämän tuntijoita. Baritoni Tommi Hakala ja pianisti Kristian Attila ovat levyttäneet Kuulan lauluja ja esittäneet niitä useissa konserteissaan. Kirjailija Juhani Koivisto on kirjoittanut laajan elämäkerran Toivo Kuulasta ja tehnyt Toivo ja Alma Kuulan tarinasta konserttidraaman.

Tapahtumamuutokset mahdollisia.

Tuotanto Tampere-talo

Tietoa säveltäjästä ja esiintyjistä

Toivo Kuula

Toivo Kuula (1886–1918) kohosi vaatimattomista lähtökohdista säveltäjäksi, jota pidettiin jo Jean Sibeliuksesta seuraavana. Hänen ja laulajatar Alma Silventoisen suurta rakkaustarinaa varjosti Kuulan nuoruudessa solmittu epäonninen avioliitto. Kun he lopulta saivat toisensa, syttyi sota, ja sen loppuselvittelyissä Kuula surmattiin. Elämäntarinan lomassa kuultavat laulut tuovat väriä Toivo ja Alma Kuulan vaiheisiin, laulut taas saavat uusia vivahteita yhdistyessään elämään.

Tommi Hakala

Oopperalaulaja Tommi Hakala on viime vuosina keskittynyt Richard Wagnerin oopperoiden ja Franz Schubertin Winterreisen esittämiseen, mutta hänellä ja pianisti Kristian Attilalla on myös laaja yhteinen konsertti- ja tallennehistoria, jossa Toivo Kuulan laulutuotanto on tärkeässä osassa.

Kun opiskelin Saksassa 1990-luvun lopussa ja harjoittelin intensiivisesti saksan-, ranskan- ja italiankielistä ohjelmistoa, tulin tauolla laulaneeksi Toivo Kuulan ”Tule armaani” -laulua V. A. Koskenniemen runoon. Silloin tunsin olevani läsnä kielessä ja kulttuurissa, josta olen kotoisin, joka on minussa sisälläni ja jonka tunnen syvästi omakseni. Tämä kokemus sinetöi Kuulan laulujen merkityksen omalle laulajapersoonalleni.

Tommi Hakala

Juhani Koivisto

Suomen kansallisoopperan päädramaturgina pitkään toiminut Juhani Koivisto on taustaltaan kirjallisuuden ja musiikin tutkija. Väitöskirjansa hän teki kirjallisuuden alalta. Koivisto on kirjoittanut useita tietokirjoja ja oopperalibrettoja, suunnitellut dramatisoituja konsertteja ja kirjoittanut ja ohjannut Kansallisoopperan lastentuotantoja.

Kiitetyn elämäkerran Toivo Kuulasta hän julkaisi 2008 (Tuijotin tulehen kauan, WSOY), ja 2018 kirjasta ilmestyi uusi versio nimeltään Tähtiin kirjoitettu. Parhaillaan hän tekee kirjaa Toivo Kuulan yksinlauluista.  

Kristian Attila

Pianisti, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lehtori ja Savonlinnan Musiikkiakatemian taiteellinen johtaja Kristian Attila on esittänyt Toivo Kuulan musiikkia erityisesti baritoni Tommi Hakalan kanssa vuosien ajan lukuisissa konserteissa, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Yhdessä he ovat taltioineet näistä yleisön ja kriitikoiden kiittämistä tulkinnoista kokonaisen albumin Tule, armaani (Ondine).

Toivo Kuulan lauluissa kohtaavat toisensa kansallisromanttinen suomalainen henki, vahva ja verevä laulullisuus, loistelias pianismi, slaavilaissävyinen melankolia, ranskalainen eleganssi, italialainen melodiikka ja pohjalainen paatos. Tämä kaikki puristuu yhtenäiseksi musiikilliseksi tyyliksi, jonka jokainen suomalainen muusikko ja musiikin ystävä tunnistaa, josta on tullut osa kansallista ja sielullista DNA:tamme.

Kristian Attila

TULEVIA TAPAHTUMIA

/
  • Tampere-talo
  • Ooppera, operetti

LA TRAVIATA

Tampereen Oopperan säihkyvän suurtuotannon ohjaa Samuel Harjanne. Tampere Filharmoniaa johtaa Giancarlo Andretta.